"Пожарът, възникнал около 15 ч. днес край село Мурсалево, е потушен", каза за БНР началникът на противопожарната служба в гр. Рила Стефан Тахтаджийски.

В гасенето участваха пет екипа на пожарната и три на горските стопанства от региона. През нощта районът на пожара ще е под наблюдение от огнеборци.

Горяха около 300 декара храсти и сухи треви, изгорели са лозя - повечето необработваеми и силно обрасли, както и овощия, каза шефът на пожарната в Рила Тахтаджийски.

Предполага се, че при чистене на земеделски имот собственикът е запалил тревите и пламъците са тръгнали към полето и гората.

Междувременно и в друг район край Кочериново е възникнал друг пожар - той е овладян доста бързо, но се наложило огнеборци да бъдат пратени и там, каза шефът на пожарната Тахтаджийски.

Само за ден огнеборците в Перник са гасили 16 пожара, предаде БНР.

В три от случаите са нанесени материални щети, при което са изгорели иглолистни и широколистни насаждения и фургони.

Основната причина е небрежност при боравене с открит огън – запалени и оставени без наблюдение сухи треви и храсти.

Около 12:00 ч. вчера бил подаден сигнал за горящи паянтови постройки, фургони и гора, в село Ковачевци. Два екипа на пожарната се отправили към мястото на инцидента. Огнеборците спасили комплекса, но били унищожени 18 фургона и паянтови сгради, както и над 9 декара широколистна и иглолистна гора.

40 минути по-късно, трънски огнеборци реагирали на запалена суха трева и борова гора в село Зелениград. Изгорели са 16 декара борова гора.

Още 4 декара иглолистни насаждения са унищожени при пожар в пернишкия квартал „Калкас“.

От пожарната отново апелират към гражданите, да не палят сухи треви и храсти. Пролетното почистване винаги води до големи материални щети и не рядко и човешки жертви. Наказанията за нарушителите са от 500 до 2 000 лева глоба, ако не подлежат на наказателна отговорност.