Така около 6 ч. сутринта 11-часовата драма приключи.

Полицията се изтегли
от ул. „Борислав Огойски“ в столичния квартал, след като психично болният мъж скочи от покрива на къщата и падна върху опънатото платнище на пожарникарите.

35-годишният Лъчезар е откаран в "Пирогов". От пресцентъра на болницата съобщиха, че той е със счупен нос и глезен. Състоянието му обаче е добро и мъжът е контактен. Той ще бъде преместен в МВР-болница, където ще продължи лечението му, допълниха от "Пирогов".
 
Драмата започна снощи около 19.30 часа, след като младият мъж се е скарал със свои съседи. След това той взел газов пистолет, преправен да стреля със сачми, качил се на покрива и открил стрелба по къщата на съседите си.

Вижте снимки от мястото >>

Малко по-късно негова съседка подава сигнал в СДВР и на място пристига патрулка. Вместо да разговаря с полицаите обаче, мъжът започва да стреля по тях и по улични кучета. Единият от служителите на реда е леко одраскан от сачма, откаран в болница, но веднага освободен.

На мястото пристигнали и специални части на СДВР, съобщиха Нова телевизия и БНР. Преговорите с мъжа обаче продължиха цяла нощ.

Преди години Лъчезар е освидетелстван от ТЕЛК, тъй като страда от шизофрения. Според баща му обаче в деня преди скандала, синът му не е пил предписаните си лекарства и може би заради това агресията му е ескалирала. Бащата на Лъчезар е съдействал на полицията, опитал се е да преговаря със сина си. Той обаче отказвал да разговаря с него и пристигналите на място психолози. Бащата не е имал информация от къде синът му притежава оръжието.

Тази сутрин - малко след 6.30 ч., заместник-директорът на Столичната полиция Радослав Сотиров разказа по БНР:

"Мога да кажа, че имаше оръжие, което произвеждаше изстрели както към нас самите, така и по съседните сгради. При огледа ще се установи вида, калибъра, марката, вид на боеприпаса и т.н. Ще бъде направена и експертиза на оръжието. Имаше и един меч. Още снощи около 22 часа на улицата е спрян и токът. Целта е била да се попречи на видимостта му към хората на улицата. Около 4 часа сутринта мъжът се качил на къщата и започнал да развява българския трибагреник и да крещи, че е опълченец."

Министърът: Полицаите действаха законосъобразно

Пред журналисти в парламента вътрешният министър Веселин Вучков коментира, че полицаите са действали абсолютно законосъобразно, а лично директорът на СДВР е ръководил операцията. предаде „Фокус”.

Не съм правил никакъв опит да се намесвам в тяхната работа. Единствено помолих директора да действа стриктно, съобразно Закона за МВР - да се употребява сила, оръжие и помощни средства само в случаите на абсолютна необходимост”, поясни вътрешният министър.

Той каза още, че повече от един на служител на реда е пострадал, но не сериозно.

Те не са пострадали сериозно. Само са преминали лек преглед от лекар. Трудно е да се каже, че са ранени”, допълни Веселин Вучков.