Нападателят е бил ликвидиран в драматична операция на спецчастите според информацията, цитирана от агенция "Фокус". Това бе потвърдено от говорител на Министерството на вътрешните работи на Франция.

В къщата на убития е открито и тялото на приятелката му, която беше заложница на нападателя в продължение на часове.

Тригодишният им син е намерен „в шок, но невредим“, допълни говорителят на вътрешното министерство.

Свидетели казаха, че мъжът е извикал „Аллах е велик“ докато се нахвърлил с нож върху 42-годишния полицейски служител, който се прибирал с цивилно облекло у дома след работа.

Източник, близък до разследването, твърди, че при преговорите нападателят, който взе за заложници съпругата и тригодишния син на убития полицай, е декларирал вярност към „Ислямска държава“.

Предполагаемият убиец на полицая е 25-годишният Лароси Абала, осъждан през 2013 г. за участие в джихадистка мрежа от Франция до Пакистан, съобщи АФП.

Мъжът бил от Мант ла Жоли, на около 60 км западно от Париж.

Заедно с още 7 души Абала е осъден на три години затвор, от които шест месеца условно, за "участие в престъпен сговор за подготовка на терористични актове" и по-конкретно за подпомагане на ислямистки радикали да заминават за Пакистан.

Разследването е поверено на антитерористичното звено в съдебната полиция и на контраразузнаването - Генералната дирекция за вътрешна сигурност.

Това, че член на близкоизточната екстремистка групировка е убил полицая, твърди и ислямистката агенция "Амак".

„Борец на „Ислямска държава“ уби заместник-началник на полицейско управление в град Ле Мюро и неговата съпруга с острие близо до Париж“, се казва в нейното съобщение.

"Амак" е агенцията, която в неделя обяви, че мъж от ИДИЛ е извършил масовото убийство в гей клуб в Орландо. Но властите в САЩ не бързат да приемат на вяра подобни твърдения.

Двама души са задържани в рамките на разследването на двойното убийство в Манянвил, съобщи АФП, позовавайки се на полицейски източник. Тези лица са "свързани" с убиеца Лароси Абала.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов каза, че трябва да бъдат извършени нови арести след терористичния акт край Париж.

"Следствието продължава и трябва да доведе до нови арести", заяви Казньов. Той посети столичното предградие Манянвил, където снощи беше извършено нападението.

Министърът пристигна в полицейски участък, където е работила една от жертвите - 42-годишният Жан-Батист Салвен. Също в полицията, но в друго управление е работила и приятелката му Жесика според френските медии.

По-рано днес Казньов окачестви убийството като "жалък акт на тероризъм". Сутринта министърът взе участие в извънредно съвещание при президента Франсоа Оланд.

Извършителят на убийствата край Париж, е заснел видеоклип по време на атаката, заявиха френски служители, цитирани от АП и БТА.

Нападателят публикувал видеоматериала във Фейсбук Лайв - услуга на социалната мрежа за излъчвания на живо.

В един момент при нападението мъжът се поколебал какво да прави с 3-годишното дете на убитата двойка, което останало живо, каза един от източниците, пожелали анонимност.

Профилът на нападателя във Фейсбук е спрян.

Във Фейсбук имаше профил с името на Абала, показващ снимка на усмихнат мъж с брада. Той обаче изчезна днес сутринта от интернет, поясняват агенциите.

Две от последните публикации в профила включваха видеоматериали, критикуващи Израел и Саудитска Арабия. В последната достъпна публикация се осмиваше логото на Европейското първенство по футбол. "Някои ще кажат, че навсякъде виждаме зло!", гласи коментар, пуснат от Абала около 18 часа преди нападението.

Убийствата в Манянвил бяха извършени в момент, когато френската полиция проявява голяма бдителност за възможни нападения по време на Евро 2016, отбелязва Ройтерс.

Ако се потвърди, че за атаката е отговорна "Ислямска държава", това ще бъде първият екстремистки удар във Франция, откакто правителството обяви извънредно положение след атентатите в Париж през ноември.

Съдебен източник каза, че сутринта са били извършени обиски в дома на нападателя, откъдето бил иззет компютър, както и на други места.
 
Според друг източник името на Лароси е фигурирало в разследване по случай с мъж, който заминал за Сирия. Той обаче не бил сметнат за заплаха.