Първоночално беше обявено за 50 убити, но днес следобяд ФБР коригира броя на жертвите до 49, пояснявайки, че 50-ият е самият стрелец, убит в престрелка с полицаи в клуба.

Според информация, предадена от «Фокус», Матин е бил известен на ФБР преди стрелбата в Орландо в нощта срещу неделя, за която отговорност пое «Ислямска държава». От известно време той е бил в полезрението на федералните агенти.

„ФБР за първи път обърна внимание на Матин през 2013 г., когато той е допуснал подстрекаващи коментари в разговор със свои колеги на работа, заявявайки, че може би има връзки с терористи - е казал сътрудникът на ФБР Роналд Хопър. - По време на разследването ние не потвърдихме обоснованост на тези изявления и делото беше затворено.“

Вижте снимки >>

През 2014 г. Матин отново е привлякъл вниманието на службите заради възможни връзки с Абу Салах от САЩ, който е бил камикадзе на ислямистите в Сирия.

„ФБР проведе разследване, включително и разпит на Матин. Ние достигнахме до извод, че контактите са били минимални и не дотолкова съществени, че да бъдат заплаха“, е добавил Хопър.

Омар Матин е работил почти девет години в една от най-големите частни охранителни компании в света – „G4S“. Тя е базирана в Лондон, но е имала представителства в САЩ, предаде ТАСС.

Компанията потвърди в съобщение, че 29-годишният Матин „от 10 септември 2007 г. е работил за G4S. „Ние сътрудничим с правоохранителните органи на САЩ, включително и с ФБР“, се добавя в документа.

Според бившата съпруга на Матин той е искал да стане полицай, предадоха Ройтерс и БТА. Тя го описа като избухлив, "емоционално нестабилен" и "психично болен".

Ситора Юсуфи заяви, че роднините й са я "спасили" от Матин. По думите й двамата са имали бурен брак, продължил четири месеца и завършил с развод.

Престъпление, подготвено от ИДИЛ?

Снощи отговорност за кръвопролитието в Орландо пое "Ислямска държава" - чрез близката до нея агенция "Амак".

Днес "Ислямска държава" пое отговорност и по официалното си радио "Ал Баян" и заяви, че масовото убийство е дело на "войник на халифата", предадоха АФП и Ройтерс.

"Бог позволи на брат Омар Матин, един от войниците на халифата в Америка, да пробие сигурността и да влезе в нощно заведение на содомити в град Орландо, където уби или рани над 100 от тях, преди да бъде убит", твърди радиото.

Но до тази сутрин в САЩ не се смяташе за установено че именно джихадистката групировка е организирала нападението, личи от съобщения на различни агенции предадени от БТА.

Към момента няма доказателства, че нападателят наистина е бил пряко свързан с една или друга терористична групировка, съобщи Ройтерс, като се позова на правоохранителните служби.

Американските власти засега не разполагат с информация дали има връзка между извършителя на нападението и чуждестранни терористични групировки, заяви и вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън.

"Все още не знаем каква връзка може да има (стрелецът от Орландо) с терористични организации, ако въобще има такава", каза Байдън в разпространено от Белия дом изявление.

По думите му в този етап властите нямат отговор и на въпроса дали за извършване на нападението Омар Матин е бил вдъхновен от екстремисти.

Виж снимки >>

От друга страна, цитираният по-горе служител на ФБР казва, че по време на нападението стрелецът се е обадил на спешни номер 911 и е говорил за "Ислямска държава".

Роналд Хопър уточни, че по телефона нападателят е изразил преданост към лидера на групировката Абу Бакр ал Багдади.

За републиканския кандидат-президент Доналд Тръмп няма съмнение, че зад масовото убийство стои "радикалният ислямски тероризъм".

Убиецът в Орландо е крещял "Аллах Акбар", докато е избивал посетителите на клуба, е написал в Туитър Тръмп, цитиран от "Фокус". Но този детайл не е потвърден от друг източник.

Атаката "няма нищо общо с религията", увери по-рано бащата на нападателя пред телевизия Ен Би Си.

Мир Седик обаче обясни, че синът му Омар Матин, който бе застрелян от полицията, се разгневил преди няколко месеца, когато видял двама мъже да се целуват в Маями. Той увери, че не е знаел нищо за намеренията на Матин.

"Извиняваме се за целия инцидент. Не знаехме какво ще предприеме (синът ми). Шокирани сме като цялата страна", заяви бащата на Матин.

Родителите на извършителя на най-масовото убийство в историята на САЩ са дошли от Афганистан, поясни БТА.

Според отделно съобщение, предадено от БТА, след стрелбата в Орландо мъж с арсенал от оръжия и експлозиви, е бил арестуван от полицията близо до Лос Анджелис часове преди гей парад.

"Мъж бе задържан в Санта Моника - се посочва в комюнике на полицията, цитирано от АФП. - Той е пренасял оръжия и други опасни материали".

20-годишният Джеймс Уесли Хауъл от щата Индиана пътувал за гей парад в Калифорния. Той  казал пред полицаите, че искал да навреди на проявата, предаде АП.

Хауъл бил арестуван в гр. Санта Моника, след като местни жители съобщили за подозрително поведение на улицата, където той бил паркирал колата си.

В автомобила му имало огнестрелни оръжия, боеприпаси и материали за направата на взривни устройства.

Засега няма доказателства за връзка между ареста в Калифорния и стрелбата в Орландо.

Съболезнования

Светът е потресен от масовото убийство в Орландо, изтъква в обзор агенция «Фокус».

Сред световните лидери, изразили съболезнования след трагедията, е кралица Елизабет II. „Принц Филип и аз бяхме шокирани от случилото се в Орландо. Нашите мисли и молитви са със всички, които са били засегнати“, пише в съболезнователна телеграма на британския кралски двор.

„От името на правителството и гражданите на Израел изразявам нашите искрени съболезнования за жителите на САЩ във връзка с тази престъпна атака“, заяви премиерът Бенямин Нетаняху. Той заяви, че „Израел стои рамо до рамо със САЩ в този трагичен час“.

„Шокиран съм от стрелбата в Орландо. Моите мисли и молитви са с пострадалите и със семействата на загиналите“, написа министър-председателят на Индия Нарендра Моди в социалната мрежа „Туитър“.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъжда ужасяващата атака в Орландо от тази сутрин“, пише в разпространено от пресслужбата на световната организация съобщение. Бан Ки-мун е заявил, че е солидарен с правителството и с народа на САЩ.

Политическо използване

Междувременно политиците в САЩ се опитват да извлекат дивиденти от случилото се в Орландо, отбелязва "Фокус".

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви че е бил „прав относно радикалния ислямски тероризъм“ и призова към твърдост и внимание.

„Оценявам поздравленията към мен за това, че бях прав относно радикалния ислямски тероризъм. Но не искам поздравления – искам твърдост и внимание. Трябва да се умни“, заяви републиканският кандидат.

Доналд Тръмп призова президента Барак Обама да подаде оставка, защото не е казал и дума за радикалния ислям по време на своето обръщение във връзка със случилото се.

„Защото лидерите ни са слаби, ви казвах, че това ще се случи. А сега нещата ще стават дори още по-лоши“, е заявил Тръмп. „Опитвам се да спасявам животи и да предотвратя следващи терористични нападения. Не можем да си позволим да сме повече политически коректни“, е добавил милиардерът. От изборния му щаб са съобщили, че той ще излезе с реч относно нападението.

Тръмп отново призова да се забрани на родени в чужбина мюсюлмани да влизат в САЩ, предаде Ройтерс.

"Случилото се в Орландо е само началото. Нашето ръководство е слабо и неефективно. Аз призовах за това и поисках забраната. Трябва твърдост", е написал той в Туитър.

Американски мюсюлмански лидери осъдиха нападението в Орландо, предадоха АП и Ройтерс.

Ръководителят на Съвета за американско-ислямски отношения Нихад Ауад заяви, че организацията не толерира какъвто и да било екстремизъм и че извършителят на атаката не представлява ислямската вяра.

"Това е чисто и просто престъпление от омраза. Ние го осъждаме по най-категоричен начин", каза той.

Хилъри Клинтън, кандидат за президент от Демократическата партия, също коментира трагедията в Орландо, пише "Ню Йорк таймс".

„Присъединявам се към гражданите на САЩ в молитвите за жертвите на нападението, техните семейства и тези, които са направили всичко да спасят животите им – е заявила тя. - Това е терористичен акт. Ние трябва да победим международните терористични групи, да работим със съюзниците и партньорите си и да преследваме терористите, където и да са.“

Клинтън се е изказала и в духа на позициите на ДП по контрола над оръжията:

„Ние трябва да пазим оръжията, като това използвано снощи, далеч от ръцете на терористите или престъпниците. Това е най-смъртоносното масово убийство в историята на САЩ и ни напомня, че бойните оръжия нямат място по улиците“.