Близки на загиналия поискаха да има наказани и за неуспешната акция, която беше проведена, съобщи bTV.

Вижте снимки >>>

Емил Шарков загина при специализирана полицейска акция в дома на 53-годишния Петко Савов Петков в Лясковец на 14 март 2014 година. При операцията за обезоръжаването на Петков бяха ранени още двама служители от специализирания отряд за борба с тероризма.

Петков беше осъден на доживотен затвор без право на замяна от Окръжния съд във Велико Търново за убийството на полицая и за опит умишлено да умъртви още петима служители на МВР.

Присъдата беше потвърдена от Апелативния съд през октомври миналата година. Въззивната инстанция потвърди, че Петков ще трябва да заплати и 380 хиляди лева кръвнина на роднините на Емил Шарков, както и 10 хиляди лева на един от пострадалите полицаи.

Днес, три години по-късно пред паметната плоча на загиналия полицай в двора на СУ "Максим Райкович", беше отслужена панахида, предаде БТА.

На поклонението присъстваха родителите на Шарков, неговата съпруга Милена, ръководството на община Лясковец и на училището, жители на града.

"Тук съм за да отдам почитта си към полицая Емил Шарков, който жертва своя живот за да изпълни дълга си", посочи министър Пламен Узунов. Той каза, че комисар Атанас Илков, който е един от отговорните лица за специализираната акция в Лясковец, която след трагедията бе окачествена като „неуспешна“, в момента е начело на Областната дирекция на МВР в Пловдив. Той временно замества директора на полицията там, който е в отпуск по болест.

Вдовицата на загиналия командос Милена Шаркова съобщи, че е сред съорганизаторите на благотворителен концерт в помощ на деца на загинали полицаи, който ще се проведе на 7 май в Двореца на културата и спорта във Варна.

След смъртта на съпруга си, Милена Шаркова учреди фондация „Емил Шарков“, която помага на деца на загинали служители на МВР. Каузата е набиране на средства за организиране на детски лагер.

Миналата година организирахме страхотен едноседмичен лагер. Събрахме 26 деца и техните майки. Тази година амбицията ни е да се съберат повече деца на загинали полицаи, за да се поддържа жива връзката между тях и за да се споменава за техните бащи герои“, посочи вдовицата.

Тя допълни, че именно положителните каузи, които фондацията организира, поддържат името на съпруга й живо.

С фондация „Емил Шарков“ искам да продължа делото на Емо. Както той помагаше, докато беше жив на всички, които имаха нужда, така, в негова памет, и аз искам да помагам на деца на загинали полицаи и хора в нужда“, заяви Милена Шаркова.