Това каза пред журналисти лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов след срещата си с председателя на НС на БСП Михаил Миков в Народното събрание, предаде „Фокус”.

 Двете партии имат съгласие и относно незабавната смяна на ръководството на БНБ заради бездействието относно КТБ.

„Всичко по закон е в ръцете на БНБ и те умишлено вече три месеца бездействат. Не мога да си представя, че 4.2 млрд. лева ще се изпарят и всичко това, защото БНБ е дала на банка „Виктория” лиценз, че КТБ тогава е била в добро състояние”, посочи Борисов.

Той изтъкна, че ако се стигне до даване на държавни пари, е задължително да излязат всички, които са виновни за ситуацията с КТБ.

Попитан дали вярва на доклада за състоянието на Корпоративна търговска банка /КТБ/, Борисов отговори: "Твърдо се съмнявам. Тук Орешарски и Чобанов не трябва да бягат от отговорност. Трябва да понесат и съдебна отговорност управителят и подуправителят".

Борисов подчерта, че по времето на ГЕРБ, в най-тежката криза в света, не са позволили „една банка да се разклати тогава".

"Сега, когато кризата мина, да вадим милиарди да укрепваме банка, това не е в програмите нито на БСП, нито на ГЕРБ”
, подчерта лидерът на ГЕРБ.

По темата със смяната на ръководството на БНБ Миков коментира следното: "Г-н Борисов каза условно утре, в смисъл незабавно да започнем. Ние знаем процедурата каква е - там има едни срокове, но имаме обща воля да се върви към това решение."

Борисов благодари на Михаил Миков за срещата в неделя в парламента.

„Поне разчитам да не повтаряме грешките от миналото. Като лидер на партия съм си направил моите поуки от грешките и се надявам поне оттук-нататък да не допускаме такива”, заяви Бойко Борисов.

Двамата не се разбраха за бъдещо общо управление. Михаил Миков изтъкна, че избирателите са отредили на БСП ролята на опозиция и би било странно БСП да участва в коалиция. Той отказа и да оглави председателския пост в парламента.

Борисов пък заяви, че е скептичен относно съставяне на стабилен бъдещ кабинет.

Двамата лидери са обсъдили и евентуални избори 2 в 1 през лятото, в случай на неуспех.