"За съжаление, така са подредени партиите в парламента, че дори възможността за хипотетична коалиция не е възможна". Това каза пред журналисти лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов след срещата си с председателя на НС на БСП Михаил Миков в Народното събрание, предаде „Фокус”.

Вижте снимки >>>

"Има смисъл да се направи правителство, само ако е стабилно", каза още Борисов.

По думите му, заявеното от Михаил Миков, че дори да получат мандат, ще го върнат веднага, изчерпва възможностите за коалиция.

"Мандатът е даден по Конституция на ГЕРБ, но той е единственият възможен. Затова ще направим всичко възможно, за да съставим правителство", каза лидерът на ГЕРБ и добави, че ще бъде безотговорно да хвърли мандата.

Борисов посочи, че не разглежда мандата само като отговорност на ГЕРБ и допълни, че в така създалата се ситуация е по-разтревожен относно създаването на правителство.

Той коментира, че след разговорите с реформаторите е скептик за създаването на стабилно правителство, защото и заедно с РБ имат малцинство.

Патриотичният фронт се държаха изключително отговорно, предлагат да подпишем споразумение, което обаче без участие на техните лидери във властта, не смятам, че е достатъчно поемане на отговорност, коментира лидерът на ГЕРБ, цитиран от БТА.
 
На практика ще имаме правителство на ГЕРБ и реформаторите с коалиционно споразумение, Патриотичен фронт, който би подкрепял тази програма или докато прецени, коментира той.

Споделената отговорност означава лидерите вътре в правителството, там се решават нещата и се изпълняват програмите.

В противен случай е по-добре всички да останем в парламента, да излъчим някакъв тип "Орешарски" правителство, заковаваме примерно 1 юли, за да има време 2 в 1 да направим парламентарните и местните избори, заяви Борисов. В такава ситуация аз няма да съм премиер, добави той.
 
Борисов отбеляза, че ще има още една среща с Михаил Миков, когато започне работата на парламента, както и с останалите лидери на парламентарни групи.

 „Аз съм готов да подпиша на всички партии споделена програма. Тя няма абсолютно никаква правна, морална или каквато и да е стойност”, каза Борисов и подчерта, че още на следващия ден може да се намери претекст, за да се заяви, че програмата не е изпълнена.

Според него, ако не се разберат политическите сили, то тогава на 1 юли ще има нови избори.

"Дотогава събирам колегите, решавам министри или всички дават списък с експерти и преди да влезе дневният ред на Министерски съвет в сряда, във вторник точка по точка гледаме и просто слагаме един чиновник за премиер – поредния", посочи той.

Председателят на "БСП лява България" Михаил Миков повтори, че избирателите са отредили на левицата място на опозиция.

Той добави, че са се договорили с ГЕРБ и в бъдеще да продължат конструктивното обсъждане на проблемите в страната.

"Високо оценявам споделените позиции по редица въпроси като банкова система и енергетика",
каза Миков, цитиран от БГНЕС.

Той е отказал да стане председател отново на Народното събрание.

Борисов и Миков се обявиха за спешна смяна на УС на БНБ.


Анкета: С кого да се коалира ГЕРБ?