На летището в София те бяха посрещнати от премиера Бойко Борисов, съобщи БТА.
Капитанът Бранко Чорбаджийски и другите двама пилоти от неговия екипаж - Александър Димитров и Веселин Нанолов, бяха отвлечени малко след кацането на техния хеликоптер на писта на 65 километра югоизточно от град Ел Дженейна, столица на Западен Дарфур, припомня "Фокус".

Хората на "Хели ер" работели по договор в Африка за Световната програма по прехраната на ООН.Те са натоварени на открит джип "Тойота" и отведени на неизвестно място от седем въоръжени мъже, вероятно представители на местно племе.

Известно време судански полицаи преследват похитителите, но операцията по спасяването се проваля, след като полицейската кола катастрофира, а един от представителите на реда е тежко ранен.Оттогава българите са държани на различни места, но след първите десет дни в плен всяка седмица са се обаждали.
 Към средата на април регулярната връзка с тях изненадващо прекъснала и близо месец няма връзка с отвлечените българи.
"Все още не знаем обстоятелствата около освобождаването”, съобщи по-рано днес говорителят на Световната хранителна програма Амор Алмагро.

 Чорбаджийски заяви на летището, цитиран от БТА, че отношението на похитителите към тях е било "учудващо добро" и не им е било оказвано насилие. За него остават неясни интересите на похитителите.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че през цялото време МВнР и външното разузнаване са правели оперативки заедно с представители на фирмата, към която работят пилотите, за да помогнат за освобождаването им. "Няколко пъти пращахме мисии, похарчихме много пари, но най-важното е човешкият живот", каза Борисов.

Външният министър Николай Младенов благодари на суданските власти за оказаната помощ. Преди да се срещнат с близките си тримата пилоти ще бъдат прегледани във ВМА.