"Опитът беше извършен по безопасен и отличен начин, чрез използване на миниатюрно и леко ядрено устройство с голяма мощност", посочила севернокорейската агенция. Според КЦТА ядреният опит не представлявал никаква заплаха за околната среда.

„Ядреният тест беше извършен като част от мерките за защита на нашата национална сигурност и суверенитет срещу дръзката враждебност на САЩ, които нарушават правото на нашата република за мирно изстрелване на сателит”, съобщи агенцията.

По-рано южнокорейското министерство на отбраната съобщи, че Северна Корея вероятно е извършила днес ядрен опит, след като Геофизическият институт на САЩ регистрира сеизмична дейност с магнитуд 4.9 на много малка дълбочина от едва един километър. Епицентърът на сеизмичната дейност е бил близо до ядрения полигон на Северна Корея.
Страната не е в сеизмична зона.

Южна Корея свиква днес извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с ядрения опит в Северна Корея, който е в нарушение на резолюциите на световната организация, предадoха агенциите, позовавайки се на южнокорейски медии.
Срещата се очаква да се проведе в 16 ч. българско време. Южна Корея е ротационен председател на съвета.
"Китайците отправиха сериозно предупреждение на севернокорейците, като поискаха да не извършват този ядрен опит, когато стана очевидно, че той беше предстоящ", обясни дипломат от ООН, пожелал анонимност, цитиран от АФП.

Президентът на Южна Корея И Мюн-Бак свика заседание на Съвета за национална сигурност, добавя Ройтерс.

Северна Корея, която предупреждаваше, че ще извърши трети ядрен опит, е информирала вчера Пекин и Вашингтон, че се готви да извърши ядрена експлозия, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано севернокорейската управляваща комунистическа партия призова на среща на политбюро на партията за предприемането на „действия с всички сили и пълен интензитет”, без да се споменават ядрени опити. Севернокорейското политбюро също така подчертава „необходимостта да се продължи с изстрелването на спътници и мощни балистични ракети”.