Лидерите на Г-7 се събират тази седмица в Южна Италия за годишната си среща и въпреки че са обзети от мрачно настроение заради безбройните си беди у дома, те се опитват да намерят решения за много от най-болезнените глобални проблеми.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който се бори за преизбиране през ноември, се сблъсква с един поляризиран електорат, а резултатите му в проучванията на общественото мнение са потискащи. Същевременно изглежда сигурно, че британският премиер Риши Сунак ще загуби властта си на парламентарните избори другия месец.

Лидерите на Франция и Германия са в нестабилна ситуация след тежките им поражения на европейските избори, мрачни са и резултатите от социологическите за премиерите на Канада и Япония.

Единствено домакинът на срещата на върха - Джорджа Мелони, е с гордо вдигната глава след триумфа ѝ на европейските избори в Италия, но според политически анализатори тя е изправена пред трудности в постигането на значими резултати в луксозния курорт Борго Еняция.

"Като домакин на Г-7 тя иска да се срещне с напълно овластени лидери. Не може да постигнеш много, ако пред себе си имаш само куци патици", каза Франческо Галиети, основател на компанията за изследване на политическия риск "Полиси сонар". "Как може да имаш авторитет на световната сцена, ако нямаш власт у дома", попита той.

На срещата на върха от 13 до 15 юни ръководителите на най-развитите демокрации в света се изправят пред заплашителен дневен ред. Той включва войните в Украйна и Близкия изток, търговските дисбаланси с Китай, опасностите, създавани от изкуствения интелект, и предизвикателства пред развитието в Африка.

Освен това те ще посрещнат необичайно голям брой гости от страни, които не са част от формата, като например папа Франциск и лидерите на някои от най-големите сили по целия свят, включително Индия, Бразилия, Аржентина, Турция, Алжир и Кения. Очакваше се да дойде и престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, но той отмени участието си във вторник, без да дава обяснения за решението си.

"Г-7 събира лидери на страни, които споделят едни и същи възгледи по отношение на фундаментални принципи и стандарти, но форматът не е затворен като крепост. Той е отворен към света", заяви високопоставен представител на италианското правителство, пожелал анонимност.

ЗАМРАЗЕНИ РУСКИ АКТИВИ

На път за срещата на върха, която започна днес, дипломати се опитват да преодолеят юридическите пречки, които възпрепятстват използването на натрупаните лихви от замразените руски активи на Запад.

Около 260 милиарда евро на Руската централна банка са блокирани по целия свят, основно в ЕС.

Някои европейски правителства искат лихвите да се изземат и да бъдат използвани в помощ на Украйна, която е опустошена от започналата през 2022 г. руска инвазия. САЩ обаче имат по-амбициозен план и предлагат лихвите да се използват за обслужването на дългогодишен заем в размер на близо 50 млрд. долара.

"Парите разбира се са от значение, но това също е и сигнал, защото тази година лидерите ни имат възможността да дадат безпогрешен знак, че руският президент Владимир Путин не е по-издръжлив от нас", каза миналата седмица водещият американски дипломат Далип Сингх по повод преговорите на Г-7.

Рим и Вашингтон се надяват, че в Пулия ще може да се постигне споразумение, но миналата седмица представител на Германия заяви, че това е малко вероятно.

Въпреки продължаващите търкания по този въпрос между партньорите от Г-7 има почти единодушно съгласие относно необходимостта да се противопоставят на Русия и за втора поредна година украинският президент Володимир Зеленски ще присъства на срещата на върха.

В клуба на богатите държави има по-малко хармония що се отнася до войната между Израел и "Хамас", като страните от ЕС са разделени на лагер с твърдо произраелска позиция и на държави, симпатизиращи на палестинците.

Ще се проявят различия и когато западните съюзници започнат да осъждат Китай. Очаква се лидерите на Г-7 да изразят опасения от китайския промишлен свръхкапацитет, но все още няма съгласие кой е най-добрият начин за противопоставяне на китайските държавни субсидии.

"Някои европейски страни поддържат много интензивни търговски връзки с Китай, така че трябва да очакваме по-слабо единство, отколкото по други въпроси като Русия", каза Рафаел Марчети, преподавател по международни отношения в Международния университет за социални науки "Гуидо Карли" в Рим.

Превод: БТА