Вчера в Пазарджишкия окръжен съд започна процесът срещу 14-те обвиняеми в разпространяване на идеите на терористичната групировка "Ислямска държава".

Днес заседанието започна с четене на обвинителния акт, който е от 164 страници.

Според обвинението Ахмед Муса Ахмед, който се посочва за ръководител на ислямистката структура у нас, е оказвал логистична подкрепа на чужденци да се присъединят към армията на "Ислямска държава". В обвинителният акт се посочват имената на трима граждани от Босна, Сърбия и Турция. Преди да се включат в армията на "Ислямска държава" бойците са отсядали в дома на Ахмед в пазарджишкия кв. "Изток".

Групата на Ахмед Муса е действала основно в Пазарджик, Асеновград и Пловдив, но вече има изградени структури и в други части на страната, твърди още прокуратурата.

Общо шестима са свидетелите със скрита самоличност по делото за пропагандиране и възхваляване на джихад. Част от тях съобщават детайли от дейността на религиозния лидер, който се посочва за ръководител на ислямистката структура у нас, съобщиха БНР и "Фокус".

Таен свидетел с № 003 твърди, че според Ахмед войната в България ще цели да се „трепят” християни и че те „християните били подпалка за ада”. Свидетелят е споделил, че приближените на Ахмед не пускат децата си на училище, тъй като не им трябвало друго да знаят, а да изучават само ислям.

Таен свидетел с № 002 е чул Ахмед Муса да казва, че халифатът трябва да се наложи в световен мащаб. Ако е необходимо трябвало местните мюсюлмани да отидат и се бият на страната на „Ислямска държава”.

"Борете се срещу приятелите на дявола. Ние сме бойци на Аллах и трябва да сме готови да умрем за него
", цитиран е религиозният лидер.

Освен това през месец юни и юли 2014 година Ахмед задължил мюсюлманите от джамаата /общността/ да съберат парични средства, защото трябвало да се подпомогнат бойците на „Ислямска държава”. Това станало в присъствието на 30-35 човека, като всички дали сума между 20 и 50 лева.

Адвокатът му Елвира Панкова обаче определи обвиненията като несъстоятелни, тъй като от прокуратурата няма повдигнати такива обвинения.

"Вие чухте ли Ахмед да има нещо общо с това и изобщо да има обвинения с тези глупости, които се прочетоха. Е, има ли обвинения като са отсядали бойци? Защо няма обвинения? Защо е вмъкнато това в обвинителния акт? За да отидете вие сега и да запишете, че бил помагал на бойци. Къде са доказателствата?", заяви Панкова.

Съпругата на Ахмед Муса Светла Димитрова, която присъства в съдебната зала, не отрече, че през джамията Абу Бекир преминават доста чужденци, но изтъкна, че те пътуват към Германия и Турция.
Според нея няма доказателства, че те са отсядали в дома им.

Според прокурор Нели Попова, дясната ръка на Муса е Ангел Симов-Айри. По свидетелски показания именно той е връзката между салафитите от Пловдив и Асеновград с пазарджишката джамата.

Айри заедно с Ахмед са посрещали бойци на Ислямска държава в Пазарджик.

Единият от обвиняемите Тафик е свидетелствал в полза на обвинението, но според адвоката му той не се признава за виновен.

"Според него издигането на жеста с показалеца на дясната ръка нагоре, което експертите свързват с терористите на "Ислямска държава", всъщност това е символ на таухид - "Аллах е един и Мохамед е неговият пророк", обясни защитникът.

Делото продължава на 12 март.

АНКЕТА: Опасявате ли се от радикален ислям в България?