Съдът отхвърли искането на защитата делото да се върне в досъдебна фаза заради открити процесуални нарушения, съобщи БНР.

Делото ще се гледа по общия ред, тъй като само двама от 14-те обвиняеми са поискали съкратен съдебен процес. Предстои прочит на обвинителния акт, който е от 164 страници.

Материалите по делото са събрани в 38 тома. По информация от прокуратурата ще бъдат разпитани повече от 60 свидетели, като 6 от тях са със скрита самоличност.

Първото прекъсване беше заради непредставени пълномощни на трима адвокати на обвиняемите.

След това прокурор Нели Попова поиска отвод на един от защитниците на подсъдимите - адвокат Елвира Панкова, тъй като един от клиентите ѝ е дал показания в полза на обвинението. Това наложи пак забавянето на началото на процеса в Пазарджик.

Адвокатите поискаха и време, за да се запознаят със съдържанието на книгата "Вероотстъпничество", едно от основните конфискувани доказателства. Книгата е забранена не само в европейските страни, но и в Турция.

Единствената жена сред подсъдимите Александрина Ангелова, която е ушила знамето на "Ислямска държава", пък е поискала чрез адвоката си делото да се гледа по съкратената процедура.

Според прокурор Нели Попова се очаква труден процес с много доказателствен материал.

"Погледнете доказателствата. Те са публични, защото бяха в интернет. Те се появяват с образите си на фона на "Ислямска държава", символ на "Ислямска държава", каквото е знамето", каза тя.

На въпрос, има ли вече изградена структура в България, прокурорката отговори:
"Други служби ще ви го кажат това. Има тайни свидетели - шест човека. Предполагам, ще чуете в залата, ако бъдете допуснати".

Тя обясни, че документите от Австрия, които съдържат връзката на структурата на Ахмед Муса Ахмед с тази в Линц и в Кьолн, ще бъдат внесени допълнително.

"Сегашното дело и дейността на тези обвиняеми е продължение на дейността на предишните обвиняеми. Всъщност тука вече имаме резултат от пропагандната дейност на тези от първото дело", допълни Нели Попова.

Следващото заседание е насрочено в Окръжен съд- Пазарджик за 26 февруари от 9.00ч.

14-те обвиняеми бяха задържани при две големи операции на ДАНС в ромските квартали на Пазарджик, Пловдив и Асеновград. При обиските от домовете на подсъдимите бяха иззети видеоматериали и голямо количество литература, проповядваща „ислямска държава“. 

Обвиненията са за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война (джихад) чрез разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава".

14-те обвиняеми са разпространявали ислямистките идеи чрез Фейсбук, като са насаждали верска нетърпимост към непроповядващите салафизъм.

За ръководител на идейната клетка се посочва Ахмед Муса Ахмед, който вече има присъда от т.нар „имамско“ дело, но заради обжалването ѝ присъдата все още не е влязла в сила.

Българската ислямистка структура се е финансирала от арабския свят като част от паричния поток минавал през Турция.

АНКЕТА: Опасявате ли се от радикален ислям в България?