Съдбата на правителството продължава да е въпрос, който дели българите на два лагера, описа резултатите от изследването директорът на "Галъп" Първан Симеонов.

40% от интервюираните смятат, че правителството на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка, 41 на сто - са против, а 19% не дават отговор.

Според резултатите от проучването 45% от анкетираните подкрепят протестите срещу правителството, а 44% - не. 

Според 41% те трябва да продължат, 43 на сто смятат, че не е редно. 

Хората с по-високо образование, доходи, по-младите, привържениците на партиите в дясно от центъра са сред противниците на настоящото управление. 

Контрапротестите се ползват с одобрението на 35% от българите, а 51% не ги одобряват. 

На въпрос за участието на симпатизанти на ГЕРБ в протеста 58% не одобряват, а 22% - одобряват.

Ако изборите бяха днес

Изследването потвърждава хипотезата за консолидация на електората на социалистите, която най-вероятно се дължи на защитната позиция, в която БСП изпадна, коментират от агенцията.

Ако изборите са днес, избирателите биха гласували така:

БСП - 22,4%
ГЕРБ - 19,1%
ДПС - 5,9%
Реформаторския блок - 6%

"Атака" - 2,7%
Няма да гласуват - 37,9%

В неделя от социологическата агенция „Афис” изнесоха данни, че само ГЕРБ, БСП и ДПС влизат в парламента при избори сега.

Според "Галъп" обаче потенциалът на Реформаторския блок остава видим - на въпрос „Бихте ли гласували за него” той получава 6% положителни отговори. При отворен въпрос обаче интервюираните посочват отделните партии от блока.

Личните рейтинги

С най-високо доверие сред анкетираните е еврокомисарят Кристалина Георгиева - 48%.

Следват:
  • столичният кмет Йорданка Фандъкова - 44%
  • президентът Росен Плевнелиев - 37%
  • президентът 2002 - 2012 г. Георги Първанов - 35%
  • главният прокурор Сотир Цацаров - 32%
  • премиерът Пламен Орешарски - 31%
  • омбудсманът Константин Пенчев -  31%
  • лидерът на БСП Сергей Станишев - 27%
  • вицепрезидентът Маргарита Попова - 25%
  • лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов - 22%.
Най-одобрявана сред институциите е армията - 46%, следвана от банковата система, полицията, президента. Поседни са съдът и парламентът, одобрявани с 23% и 20%.

Вероятно заради намесата на държавния глава в политическия процес, президентската институция не се ползва с нивата на доверие от повече от 40 и близо до 50 на сто в първата година и половина на мандата.

Нивата на доверие в правителството напомнят нивата в последните месеци на управлението на Борисов и в първите месеци на управлението на Тройната коалиция, коментират още от "Галъп".

Социологическото проучване на "Галъп Интернешънъл" е проведено от 12 до 19 септември сред 1013 пълнолетни българи чрез интервю по домовете в страната.