Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закон, който позволява на някои осъдени да служат в украинската армия, предаде Ройтерс, като се позова на база данни на украинския парламент.

Мярката ще касае някои категории осъдени украинци, добавя БТА.

Отделно беше подписан и закон, който налага глоби на онези, които не изпълняват правилата за мобилизация в украинските сили.

Закон, който позволява на затворници да се сражават на фронта, беше подписан и в Русия, но беше подложен и на много критики. В края на март дори беше съобщено, че Властите в Красноярския край в руския Далечен изток планират тази година да закрият няколко затвора на фона на намаляващия брой лишени от свобода, предизвикан от набирането на излежаващи присъди лица за войната в Украйна.

Русия вербува затворници, които да се сражават на фронта в Украйна, от 2022 г., когато Евгений Пригожин, покойният ръководител на частната военна компания "Вагнер", започна да обикаля наказателните колонии, предлагайки на осъдените помилване, ако оцелеят шест месеца на бойното поле, отбеляза тогава Ройтерс.

Междувременно в Одеса се е чула силна експлозия в 15:18 часа, като 3 минути преди това са били задействани сирените за тревога, предава БТА.

В приложението "Телеграм" председателят на Одеската областна военна администрация предупреждава жителите на Одеса и Одеска област да отидат в укрития и на безопасно място до отбой от тревогата.

По предварителна информация в местните канали в "Телеграм" има поразено място и там се е взривила ракетата, изстреляна от Крим.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.