Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е стабилизирано, но остава сериозно, съобщи след опита за покушение срещу него министърката на здравеопазването на страната Зузана Долинкова, цитирана от Ройтерс, Асошиейтед прес и БТА.

Долинкова поясни, че вчерашната двучасова операция за отстраняване на мъртви тъкани от множеството огнестрелни рани, която увеличи надеждите за неговото възстановяване, е "допринесла за положителна прогноза" за него.

Фицо претърпя вчера двучасова операция, която подобри изгледите за възстановяване. "Успяваме постепенно да се доближим до положителна прогноза", каза словашкият вицепремиер Роберт Калиняк на журналисти пред болницата, в която се лекува Фицо.

"В първите часове прогнозата беше много, много лоша, вие знаете, че изстрелите в корема по принцип са фатални, в този случай (лекарите) успяха да обърнат това развитие и допълнително да стабилизират неговото състояние", поясни вицепремиерът.

По думите му Фицо все още е изправен пред "голям риск" от усложнения, каза Калиняк. "Реакцията на организма към огнестрелна рана винаги е много сериозна и носи (риск от) редица усложнения, което продължава 4-5 дни, т. е. днес и утре", заяви той, като добави, че е малко вероятно Фицо да бъде преместен през следващите дни в столицата Братислава от болницата в Банска Бистрица, където беше откаран с хеликоптер, след като беше прострелян пет пъти от упор в град Хандлова.

"В последните дни се случиха няколко чудеса /.../ чрез ръцете на лекарите, медицинските сестри и целия медицински персонал", каза Калиняк. "Не мога да намеря думи на благодарност за това, че неотклонно се приближаваме към тази положителна прогноза", добави той.

По думите на вицепремиера не е било необходимо официално да бъдат поемани премиерските функции на Фицо и с него се осъществява известна комуникация.

Около 100 поддръжници на Роберт Фицо, някои от които носеха цветя, днес се събраха пред университетската болница "Ф. Д. Рузвелт" в Банска Бистрица, където той се лекува след стрелбата.

Покушението предизвика шок в цяла Европа и породи безпокойство от поляризираната и нестабилна политическа ситуация в Словакия, която има население от 5,4 милиона души.

Словашката полиция повдигна за покушението срещу Фицо обвинение в опит за убийство на мъж, идентифициран само като Юрай Ц. от прокуратурата.

Днес съдът в Пезинок, малък град недалеч от столицата Братислава, разпореди той да остане в ареста, съобщиха официални словашки представители.

Прокурорите поискаха от специализирания наказателен съд на Словакия заповед заподозреният да остане задържан под стража поради опасения, че той може да избяга или да извърши други престъпления, заяви говорител на съда.

Словашката прокуратура поиска от полицията да не идентифицира публично мъжа и да не съобщава други подробности по случая. По непотвърдени данни в местните медии той е 71-годишен пенсионер, известен като поет любител и автор на три стихосбирки, който някога изглежда е работил като бивш охранител в търговски център в югозападната част на страната, отбелязва Ройтерс.

Според предоставените от словашките държавни органи подробности, които отговарят на това описание, заподозреният не е принадлежал към никакви политически групи, въпреки че самото нападение е било политически мотивирано.

При днешното му първо явяване в съдебната зала в Пезинок сградата на съда беше охранявана от полицаи с маски и каски, въоръжени с пушки. Медиите не бяха допуснати в съда, а журналистите бяха държани извън сградата, отбелязва Асошиейтед прес.