Във вторник от 13 часа ще има извънредно заседание на Народното събрание, съобщи пред журналисти Станислав Балабанов от "Има такъв народ". Това е решил днес председателският съвет в парламента.

"По Конституция, след като са внесени подписи и има такова искане, Народното събрание е задължено да се свика извънредно, каза Балабанов", цитиран от БТА. Той коментира, че не е имало никакъв смисъл от свикването на това извънредно заседание, но "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) настояват за провеждането му.

В началото на седмицата от ПП-ДБ внесоха искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание заради увеличението на пенсиите. От политическата сила искат да се гарантира, че Националният осигурителен институт (НОИ) и правителството ще изпълнят бюджета така, както е гласуван, и увеличението на пенсиите от 1 юли ще е с 11 %.

От ПП-ДБ посочиха, че искането е внесено след "опита на служебния кабинет да намали увеличението на пенсиите на 10%, позовавайки се на проект на доклад на Надзорния съвет на НОИ". По-късно Надзорният съвет на НОИ прие осъвременяването на пенсиите да е с 11% от 1 юли.

Снимка: БТА

"Няма смисъл, ако имаше смисъл, досега бих свикала извънредно заседание на Народното събрание", коментира пред журналисти и заместник-председателят на парламента Росица Кирова, която изпълнява длъжността председател на Народното събрание. Тя каза това на влизане в сградата на институцията за председателския съвет във връзка с искането на ПП-ДБ за свикване на извънредно пленарно заседание заради увеличението на пенсиите.

Снимка: БТА

"И все пак аз не мога да отменя нито Конституцията, нито правилника на Народното събрание, каза Кирова. Ако нещо решим и след председателски съвет, ще разберете", посочи тя.

Снимка: БТА