Очаквано, в парламента не дойдоха от ГЕРБ, които продължават своя бойкот. Не присъстваха и представители на „Атака”, които осигуриха кворум при гласуването на правителството. Не се появиха дори всички депутати на БСП и ДПС, които са общо 120. 

Левицата има оправдание за двама - Павел Маринов и Росен Малинов, които бяха назначени за областни управители на Бургас и София-град. На тяхно място днес трябваше да се закълнат следващите в листите.

"Днешното неучастие на „Атака” в работата на парламента много ясно показва, че „Атака” не подкрепя кабинета", заяви пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев.

Ако не се явят и утре, ще има предсрочни избори, каза той на пресконференция.


"Изчакайте 24 часа, утре сутринта ще стане ясно какво ще е поведението на "Атака". Междувременно те може да дадат изявление", заяви лаконично и Мая Манолова от БСП.
Според нея ГЕРБ ги няма, защото не искат да бъде променен Изборният кодекс.

По-късно от партията на Бойко Борисов обаче заявиха, че ще се върнат в НС, само ако се обсъждат именно тези промени.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков обясни, че следващото заседание на парламента ще е утре от 9 ч., ако има достатъчно депутати.

В пленарна зала днес дойдоха премиерът Пламен Орешарски, министрите Цветлин Йовчев, Петър Чобанов, Искра Михайлова, Ангел Найденов и Таня Андреева.

Като първа и втора точка от дневния ред трябваше да се гласува предложения от Орешарски втори вицепремиер по икономическите политики Даниела Бобева.

Ако парламентът не работи и правителството не може да работи, каза премиерът Пламен Орешарски.

Протестът отвън

Докато в Народното събрание Миков се опитваше да събере кворум, стотици хора се събраха от рано около парламента на протест срещу правителството.

Към НС, зам.-председателя Мая Манолова и други депутати полетяха домати, яйца, тоалетна хартия.

Манолова на няколко пъти опита да разговаря с протестиращите, но бе освиркана и подканена да си върви с "довиждане".
Протестиращите скандираха „Оставка” и „Червени боклуци”.

Министри и депутати започнаха да напускат сградата на парламента под полицейска охрана.

Протестиращите обградиха автомобила на вътрешния министър, а полицаите образуваха жива верига около колата и го ескортираха до бул. Цар Освободител". Йовчев напусна НС през централния вход на път за заседанието на Министерския съвет.

Пред журналисти той заяви:

"Хората имат основание да протестират и се вслушваме много внимателно в техните искания. Отговорът на това, за което протестират, до голяма степен е в програмата на правителството. Колко ще продължи дейността му, ще решат само народните представители".