Ритуалът, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества и като празник на Българската армия, започна с водосвет на бойните знамена и знамената светини  пред паметника на Незнайния войн. Той бе отслужен от патриарх Неофит.

Армейските знамена бяха поръсени със светена вода. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул, след което поднесе венец на Паметника на Незнайния воин.

"За първи път от Втората световна война нивото на сигурност е толкова ниско", заяви президентът Росен Плевнелиев пред хилядите военнослужещи, строени преди старта на военния парад на площад "Княз Александър Първи". 

Затова, по думите му, гражданите очакват политиците да действат отговорно и решително за намиране на решения на кризите.

"Каузата на един политик не е да търси, а да решава конфликти. Да подкрепи принципите, не интересите, да даде път на дипломацията, не на оръжията. Смисълът на политиката не е в окупацията, дестабилизацията и раздухването на конфликти, не е да местиш граници, а да мислиш отвъд границите, да интегрираш, а не да разделяш, да модернизираш, да образоваш, да направиш нацията си по-свободна и просперираща.

Смисълът на политиката е да овластиш гражданите, да създадеш общество, което е просветено, свободно и толерантно, да бъдеш патриот, който обича родината си и вярва в демократичните и общочовешки ценности, а не криворазбран националист, който мрази и ограничава правата на различни"
, каза Плевнелиев.

Президентът посочи още, че изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да е съвместима с армиите на съюзниците, е основна задача за страната и трябва да бъде доведено до успешен край.

"Сега е необходимо най-важното, доброто и ефективно изпълнение на програмата за модернизация. МС и Народното събрание трябва да продължат да подкрепят усилията на министеркство на отбраната, на щаба на отбраната и на армията до пълното изпълнение на плана за развитие като се отдели необходимият ресурс затова", каза Росен Плевнелиев.

Военният парад бе открит традиционно от вертолет Ми-17 с българското знаме. Стотици хора се събраха на площада да наблюдават грандиозното шоу.

В парада участваха над 1 300 военнослужещи с над 35 верижни и колесни машини, и 12 самолета.

Вижте снимки >>>

Десетки видове техника преминаха по бул. "Цар Освободител". Танк Т-72, пускови ракетни установки С-300, бронирани машини, гаубици... В небето прелетяха МиГ-29, Су-25, вертолетите Ми-17 и Кугър.

За първи път бяха показани бронираните автомобили "Пустинна котка", ракетния комплекс "Точка", вертолет "Пантер" и бронираната машина "Командо селект".

Бойната техника и представителните блокове минаха под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър.

Борисов на Гергьовден: Бъдете здрави и смирени!


"Днес отбелязваме Деня на храбростта и Българската армия, както и почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец. Честит празник на всички храбри и смели българи и на тези, които носят името на светеца-мъченик. Бъдете живи, здрави и смирени!" - това написа в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов по случай празника.