Това се казва в открито писмо на ръководството на СБХ. Писмото е изпратено до кмета на София Йорданка Фандъкова, до министъра на културата Вежди Рашидов, до гл. архитект на столицата Петъэр Диков, до председателя на САБ Георги Бакалов и председателят на СЕМ Георги Лозанов.

Паметникът "1300 г. България" в градинката пред НДК, който от години се руши, ще бъде демонтиран след седмица, съобщи преди дни главният архитект на София Петър Диков. Въпросът за неговото съществуване разбунва духовете между софиянци от години. Някои го наричат "паметник на нищото", а зевзеци дори го кръстиха  "осмоъгълния петоху....к". Граждански организации предложиха референдум за събаряне на паметника.

Категоричната ни позиция като ръководство на Съюза е, че няма да допуснем разрушаването на паметника пред НДК. Това според нас би било грубо погазване на основни принципи на всяко демократично общество, в което важните решения би трябвало да се взимат от оторизирани за това органи, като в случая това би трябвало да бъдат Министерство на културата, СБХ и САБ, както и от създадения Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства /СЕСИИ/, подчертават от СБХ.

Недопустима за нас е идеята за провеждане на референдум относно събарянето на един паметник. Вероятно не забравяте, че решението за издигането на паметниците се взима от компетентни лица и се съобразява с морални и естетически принципи, изразители, на които са хора с ерудиция и висока култура по отношение на изобразителните изкуства, допълват водещите художници, начело с председателя си Любен Генов.

Професор Валентин Старчев е една от най-големите фигури на съвременната пластическа култура и се надяваме да се съобразите изцяло с намеренията и предложенията му относно реконструкцията на монумента. Обществото ни дължи най-малкото уважение към творци от неговата величина, категорични са от СБХ. Не се гради култура и бъдеще чрез разрушение – време е това да се разбере от всички, пишат още художниците.

Парадоксът е, че тогава, когато беше изграден, (след спечелен конкурс) този монумент пак не се харесваше – заради недостатъчния социалистически патос в него. Днес пък някои го смятат за произведение на тоталитаризма?! Колко е абсурдно това!, напомнят от СБХ.