Художниците бранят паметника пред НДК

Съюзът на българските художници е сериозно обезпокоен от тиражираните по всички медии неясни формулировки относно бъдещето на паметника "1300 години България" на проф. Валентин Старчев.

Обратно в новината

Коментари - Художниците бранят паметника пред НДК | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Разбирам, че от колегиялност подкрепят автора, но когато нещо е мъртвородено и не се харесва на 99% от хората, няма защо да ми го налагат.

Паметника просто си е грозен ! Не че няма нужда от паметник с подобна тематика, но просто този няма външен вид. Решението трябва да се вземе с референдум, не от "специалисти" , тъй като засяга естетическите чувства на всички софиянци. Всеизвестно е, че "модерното изкуство" си е извращение и не струва. Специалистите да си го държат в някой двор ако им харесва.

Господа, съюзът на "художниците" да иска уважение за себе си, но да бе уважил и истината, и българския народ. Истината е, че не е събаряно това произведение! Неграмотно направено - несъобразено с постиженията на културата - дори и с познанията за природните закони, то се саморазпада. Да беше то "паметник", то щеше да израз на уважение към българския народ, но не е. То е саморазпадащ се символ на българския художествен слугинаж!

Тези самообявили се за "компетентни органи" се самозабравят! Никой не е длъжен да търпи во веки веков такива грозни творения на "доказани" творци. Всички сме равни и имаме равно право на глас. Всяка една преценка винаги е чисто субективна. Това "нещо" стоя да грози този район твърде дълго време. Защо пък да няма референдум??? Точно с гласуване на всички "засегнати" трябва да се вземат такива решения!

Тези "сериозно обезпокоени" творци, не се ли разтревожиха, когато развалиха паметника с войнишките плочи. България би трябвало да се срамува, че с такава недоделка отбеляза 1300 г., затривайки имената на герои, паднали за Родината. Ужасяваща е мисълта този урод и статуите по него да се реновират. Станала е грешка тогава, нека не я повтаряме. Един пилон с конска опашка ще изглежда по- разбираем

Че не е красив и одобряван от хората и от худ. гилдия отдавна е известно.НО...О той е опасен.Трябва да бъде приведен в безопасност.А г-да художниците дето го защитават ДА ИЗВАДЯТ ЛИЧНИ СРЕДСТВА И ДА ГО НАПРАВЯТ КРАСИВ. ПРОТИВ съм да им се плаща от бюджета за да си поправят грешките.

Преместете седалището и седалищата на защитниците "художници" под паметника. Ако им е добре нека остане. В другия случай въпроса ще се реши от самосебе си.

ние вместо да рушим паметника трябва да го ремонтираме какво то и да е било е грехота да се бута това е нашата история хубава или лоша ние трябва да си я пазим и ценим като се сабори този паметник какво някоя фирма ще спечели пари за демонтирането му друг ще взема пари като претопи паметника тук става дума за пари както винаги това е недопустимо да се руши нашата история наи накрая софия и булгаря ще има само молове кафенета и празни магазини там ли ще си заведем децата кажете булгари пазете нашата история и помнете че тя е велика !!!

Правилното название е "Шестокрил петох.й " :) И ако човек случайно не знае на какво е посветен, от вида му никога не би се досетил, че става дума за 1300 години България. Освен ако тънката авторава идея не е била, че за 1300 години ,който от тук е минал, все ни е е..л :) Тогава определено вече отговаря на името си.:))

Ами да стоят отдолу и бранят това недоразумение, докато падне на главите им. Дотогава да обясняват на минувачите какво е аджеба туй чудо в центъра на София

Това грозно нещо трябваше отдавна да се събори и да направят нещо полезно и инересно за хората. Ако ще да се насади трева и да се поставят пейки. Пак ще е по-добре от това дразнещо окото, разпадащо се творение на болен ум.

ДО АДОЛФО и СИЕ: Историята не се създава от паметниците, те само я маркират архитектурно,историята се гради от народа и неговите управленци. В съвременното ни не демократично, а посткомунистическо общество все още официално и неофициално се лансира фалшифицираната ни соц.история и безвкусното идеологизирано соц.изкуство. Ако в скоро време народът ни категорично не ги изхвърли на бунището , там ще се окаже самият той.

Веселяко,ти очевидно си гробокопачът на съвременното,там както го изреждаш.... общество,дерзай:)

Тъй като има хора, които се страхуват, че се разрушава паметник - символ на българската държавност (нали е посветен на 1300 г. България), столична община би могла да обяви конкурс за друг паметник, на същото място, който да е пак свързан с българската история.

НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА КОЙ ГО Е СЪТВОРИЛ. ТОВА Е ЕДНО ГОЛЯМО , ОТВРАТИТЕЛНО ГРОЗИЛО, НА ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ И НАИСТИНА ТРЯБВА ДА СЕ МАХНЕ ОТ ТАМ. КЪДЕ БЯХА ДО СЕГА ТЕЗИ ХУДОЖНИЦИ, КОИТО ГО БРАНЯТ ? ЖАЛКО АКО НАИСТИНА ГО ОДОБРЯВАТ.

Не разбрахте ли,че Вашите естетически възприятия не са от значение,аман от естети и незадоволени коментатори....

Скъпи колеги,Тукту,Кубрат и Телериг,обяснете на простолюдието,че паметник идва от памет и нека престанат да дрънкат за или против,и без това никой не ги пита:) Казах!

А защо не се саморазрушава паметникът на Цар Освободител например...? Отговорът е близо до ума .

А Вие господа, къде прочетохте титлата ХАН на колоната на Омуртаг пише со биги канас ОМУРТАГ-и това че Византияпреди 1300г. е признала че земите на юг от Дунав са станали български не значи образуване на държава!- със здраве.

Народа не иска това грозотило повече там, по добре да се махне, вече толкова години грози центъра на София! То бива простотия,ама чак такава...

Аз съм против да се рушат паметници , по добре това отколкото нищо , Утре макетата ще кажат че те имат славна история а българската е измислена и децата ни ще мълчат защото няма да има и един паметник да покажат А Скопие е пълно с паметиници ...

Това да ти прилича на паметник? Това е тотална комунистическа безумщина! Все едно след бомбардировка...

Ювиги ханове, не се карайте, на едно мнение сте. Ще свикам Висшия съвет на Хановете, за да си уточним позицията по тази рушаща се като соца грамада, а иначе, през тези 23 години можеше да се направи от народа "Грамада", ама като Вазовата, посветена ясно на кого...

Този Ставрев е бил протеже на Людмила Живкова. Не е спечелил конкурса за някакъв друг паметник (Епопеята 1300 години България или нещо такова беше), и за да си построи и той горкия паметниче - ето го резултата

"морални и естетически принципи, изразители, на които са хора с ерудиция и висока култура"!!!??? Не мога да си представя как хора, претендиращи да имат горепосочените достойнства могат да защитават "паметник" като тази грозотия пред НДК.

"Социалистически реализъм" определен от народа като "седмоъгълен петой" Това е еманация на пернишкийо винкел.

Това е най грозното и дразнещо нещо в София. Да се махне от там,направо е ужасно. Може на негово място да се направи един огромен фонтан или каквото и да е,но този паметник не му е мястото там.

А кои са тези видни и водещи художници, подкрепили идеята на художника -председател на Съюза- Генов? Няма ли някои имена, че да се възторгнем? А този г-н Генов, да не е внук или правнук на Гаврил Генов?...

Да се разкара тая грозотия, докато не се е срутила върху главите на минаващите! А ако толкова държите да има паметник там, от желязото, дето ще се събере, да се направи друг, по-разбираем, стойностен и безопасен! Аз така ги виждам нещата...

Дядо Йоцо, ти си смени набързо ника от "Балканджията" на Дядо Йоцо, но сега пък, по-важното е да кажеш кога ще ПРОГЛЕДНЕШ, кога ще махнеш червените очила, за да видиш истината, но не "червената"?!

Стига сте боцкали дядо Йоцо, може да е слепец човекът, но ясно вижда "червената правда"- едничката истина според него!

Ювиги Хане Туктам, аз също не разбрам от изкуство, но защо вече 24 год. другарите, залисани в изграждането на развитото капитлистическо общество, го изоставиха да стигне до това състояние? А и прекалено претрупанта и тенденциозно крещяща с модернистичната си "символика" грамада, малко натежава, повече дори от прочутият меч на хановете...

А тебе някой пита ли те когато го поставяха? Ако това може да се нарече величие за 1300 год България е много жалко

А някой попита ли българският народ, кгато строяха това недоразумение с НЕГОВИ, на народа пари? Не смея да се нарека "балканджия" затова това, вустата на цивилизованите европейци не звучи като комплимент...Коментарът го доказва, критикувайки "днешните4 политици, вероятно САМО от последните 4 години...А вчерашните, от последните 24 години? А онзиденшните от последните 68 години?

Като не е удобно какво се казва, а няма какво да кажете по същество, критикувайте формата.Книжни интелектуалци от векове не искат да се знае кой, как,защо е основал България.Идеята на паметника е неудобна.Другото е вторично

Много просто племе сте...

Паметникът е вехт, грозен и саморазрушен , но за сметка на това огромен . Присъствието му в момента там е уникално тъпо . За да се ремонтира ще се искат огромни средства , които естествено ги няма . Има ли смисъл да се ремонтира нещо , което е видимо безсмислено ? Защо никой не споменава къде е отишъл паметника на военните , или те не са жертви , да те не са загинали за светлото комунистическо бъдеще ? Военния паметник трябва да се възстанови , за да напомня за героичните победи на Българската армия - да имало е такава преди по - малко от един век !

явно изобщо не разбирате или пък ви е все едно това, че в случая с Паметника 1300 г. България ОСНОВНОТО изобщо не е художествената му стойност/макар че преценката й НЕ е по интелекта на всеки/, а по-важното е рушенето на историческата памет и значимост на България. Та днешните демократични уроди нарекоха турското РОБСТВО присъствие, та колко му е постепенно да отрекат, че изобщо е съществувала българска държава и че тя не е била винаги сметище, пепелище и слугинска бездуховна територия?

Абе ти добре ли си!? С това грозилище ли трябва да отбелязваме българската държавност и история? Че то си е един позор, както и да го погледнеш!!! Аз лично изпитвам огромен срам като българка всеки път, когато минавам покрай това нещо, което е всичко друго, но не и паметник, или ако е паметник, то е паметник на грозотата! Защитниците на тенекето, я се освестете, и го погледнете трезво, а не през розово-червените си очила - има ли по-противно нещо в София от това?! Столиците по света имат паметници, с които се гордеят, а ние - такъв, от който да се червим.

крещи от нескопосаното ти писание. Едва ли имаш потенциал да разбереш, че паметникът е паметник не за украшение, а е символ по отношение на определено събитие или личност, който като исторически знак се прави по повод на определена годишнина и безусловно има връзка и значимост точно във връзка с времето на сътворяването му. В това е и неговата ценност. Иначе всяко ново поколение ще си преправя паметниците според актуалните прищевки на тъпанари и властващи, но тогава всъщност паметници НЯМА да има.

Алооо, ако си българка, трябва да изпитваш гордост пред всеки символ на българщината, независимо от това, как го оценяваш като художествена стойност. Справка, така наречените македонци.

интересно 70хил. за демонтиране пишеха май. а колко ще струва да се поднови? писна ми от безмозъчно разрушаване на паметници. то че мутрите са на власт в чалгария е ясно на всички, но все пак...

На някаква част от остатъците на придворните художници на комунизЪма днес не им е ясно дали защитават творенията на нЕкои техни болни мозъци или искат да пробутат своята бивша придворна соц сбирщина, като елемент на днешното гражданско общество. Да се махне позорния седмокрил петоху-ник пред НДК. Да се възстанови разрушения заради него войнишки паметник на падналите за България!

Съюза на ходожниците е комунистическо сборище на дядковци жалеещи за татово време. Този паметник няма никаква стойност освен като цена на метала. ЗА СКРАП!

Платен цирк!

Да се премахне напълно. Може да се направи друг паметник, на хан Аспарух например, ако искаме да има нещо общо с основаването на Българската държава.

Тия наши набедени художници са ядосани, че никой не ги е питал какво мислят по въпроса. А толкова са и "художници", щом като защитават бетонното недоразумение от премахване...

Мдам, като прочете човек коментарите вижда, че само един софиянец е коментирал темата ... Нито един от останалите не използва популярното му име в София, всеки го нарича грамада, бетонов боклук и какво ли не още ... ;-) Хайде бъдете така любезни да оставите решението на софиянци, моля!

Художници били... дръжки художници. Един истински художник би си издрайфал червата само при вида на тая нескопосана бетонова грамада, която се саморазпада и старее не с дни, а с часове. София няма нужда от псевдомонументи!

ДО БЪЛГАРИН-ДА БЕ ИМАШЕ ЕДИН МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА КОЙТО ПИШЕШЕ "ЗБОГОМ"ВМЕСТО-СБОГОМ.ТОВА СА "КУЛТУРНИТЕ" ТРЕГЕРИ НА комунизЪмЪт.

Здравей Стефано,културата на адаша ти не може да се определи от една груба правописна грешка,а ти, в 4 реда имаш точно 2,познай кои са:)))

Добре че не беше написал повече думи бат Серго

И за Чопър беше обидно сравнението още когато беше със залепени детайли, а сега прилича на скелет на нещо отдавна умряло. Жалко, че при одобряването на проекта преди години не е имало разумни хора да спрат автора, който иначе е много достоен човек.

Едно от най-грозните неща в София. Отдавна трябваше да е бутнат. А сега вече и опасен. Да построят друг 1300 години България, по-красив. Само от СБХ могат да го оценят такъв...за тях всичко е изкуство....

Посадете БОАБАБ на това място

художествено недоразумение. Да се свалят фигурите и да се направи само от тях един паметник, без претенции за грандиозност и псевдовеличие. Мисля че е настъпил момента Клетството да обяви благотворителен конкурс за позициониране на паметника и вида му в чест на София, и града. Това ще бъде патриотично и ще обедини града. С конкурс но без хонорари. Тогава Съюза на художниците да покаже своя патриотизъм и неговите членове да се включат в конкурса.

Нека там да има паметник на майка БЪЛГАРИЯ.

Това тежко и грозно нещо трябва да се махне, защото най-малкото заема много място, което би могло да е градинка, цветенца и пр. И спира въздуха, не се вижда небето, напълно излишен е този грозил. И стига с тези паметници - явно македонската болест ни хвана и нас. Да се махнело това, за да се направи онова - глупости! Имаме предостатъчно каменяци в държавата, айде стига вече.

Добре е, че останаха умни хора след "революцията" защо не бутнете и НДК като са социалистически символи. Човек може да избяга от селото но селото не може да избяга от него

Така си е...

Не става въпрос за соц-символиката, а за безвкусицата сама по себе си. НДК няма да го бутаме, защото върши работа. Но това чучело трябва да бъде ликвидирано в тоя си вид. Ти можеш ли да обясниш на някой чужденец как точно тия ръждясали железа показват величието на 1300-годишната България?

паметника не трябва да се пипа, да не се ремонтира и да не се бута, той отразява напълно историята на страната - пълна мизерия и разруха на държавността

Много подходящо предложение !