София

Протестиращите в София блокираха Централна гара. По пътя към нея блокираха и булевардите "Мария Луиза" и "Сливница".

Протестното шествие в столицата започна от 11 часа, като недоволните хора потеглиха от сградата на Министерството на икономиката и енергетиката и достигнаха до президентството. Междувременно блокираха и кръстовището на ул. „Славянска” и „Г. С. Раковски”.

За пръв път днес се чуха искания на оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова, предаде БНР.

Пред президентството гневните граждани призоваха президента Росен Плевнелиев да сформира кабинет и да направи проверка на 23-годишния преход. Там, към протестиращите, които дойдоха от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, се присъединиха подкрепящи друга гражданска инициатива – „Орлов мост – за промяна”. Протестиращите се обединиха, защото с единство могат да постигнат исканията си. Те скандираха: „Един протест-един народ”. Всички се обявиха против приватизацията на БДЖ, след което се отправиха към Централна гара, която блокираха за около 30 минути.

Около 15 часа недоволните хора се върнаха отново пред президентството, където бе обявен краят на протеста. Организаторите призоваха следващата демонстрация да е на 12 март, от 12.00 часа пред Народното събрание.  недоволните ще бъдат "въоръжени" с метли, за да "изметат" депутатите.

Варна

Отново най-многобройно бе протестното шествие във Варна- близо 5000 души. Над два часа продължи протестът с блокада на линиите на жп гарата във Варна. Протестиращите блокираха коловозите около 12.35 часа, а в 14.30 ги освободиха. По-рано хилядите недоволни варненци блокираха и Аспаруховия мост.

Пловдив

В Пловдив се проведоха два протеста. Стотици недоволни хора скандираха в Пловдив пред общината, където поискаха оставката на кмета Тотев.

Бутилка със запалителна течност е била хвърлена по сграда-офис на EVN на ул. „Кичево” в Пловдив миналата нощ, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града.

По-късно над 200 рокери и бизнесмени в Пловдив се събраха на протест на площад „Гроздов пазар", организирани от Атанас Червенков - Наско Райфъла. Към тях се присъединиха останалите около 30 човека от протеста, който започна в 11 часа и премина в шествие по пловдивските булеварди.

На втория протест хората поискаха намаляване на данъците, оставка на кмета, разследване на разпоредителните сделки на Община Пловдив. Голяма част от моторите бяха със знамена „Тотев - Оставка!", „Мамин Ваньо - отивай при мама", „Тотев - учи се на бизнес в хотел „Империал", а не в Община Пловдив". Протестът приключи за около половин час.

Благоевград

Протестиращите в Благоевград над 5 часа седяха на тротоара пред полицията в града. Те искаха оставките на директора на Областната дирекция на МВР-Благоевград комисар Георги Костов, и на още няколко полицейски шефове в града. По-рано днес полицията не позволи на протестиращите да се качат на главен път Е-79 и да го блокират. В последствие обаче те заобиколиха полицейската блокада и спряха движението по международния път за около 35 минути. Пристигналият спешно при блокадата на Е -79 директор на ОД на МВР -Благоевград комисар Георги Костов обясни, че от София е получено разпореждане да не се допуска блокиране на пътища от Републиканската пътна мрежа. За това протестиращите били спрени на кръстовището преди Югозападния университет.

Дупница

Десетки жители на селата Джерман, Грамаде, Усойка, Блажиево и Крайни дол блокираха за десетина минути главен път Е-79 при дупнишкото село Джерман. Те протестираха срещу изграждането на регионално депо в землището на село Джерман. Хората бяха издигнали българското знаме и европейския флаг. На пътя кукери от селото изпълняваха свой ритуал. Протестиращите жители заявиха,че ще преминат към гражданско неподчинение, ако не бъдат изпълнени исканията им. Протестът премина мирно.

Кюстендил

В РУП в Кюстендил е задържан 25-годишен мъж, който счупил прозорци на сградата на ЧЕЗ в града, съобщиха от полицията. Мъжът е повредил два стъклопакета, уточниха от полицията. Срещу него е образувано досъдебно производство и той ще остане в ареста 24 часа.

Бургас

 Стотици бургазлии протестираха на площада пред Съдебната палата. Преди да започне протестът, с едноминутно мълчание събралите се почетоха паметта на починалия самозапалил се мъж от Раднево. Протестът протече мирно и приключи по обяд.

Велико Търново

На протеста във Велико Търново участниците призоваха за бойкот на изборите. В шествието, което тръгна от сградата на Европейския информационен център и се спря пред сградата на общинската администрация, се включиха около стотина души. Те скандираха имената на политическите партии, като след всяко име допълваха: "долу". Участници в протеста припомниха, че на 9 март 1230 година Цар Иван Асен Втори разгромява при
Клокотница войските на епирския деспот Теодор Комнин, а България става държава на три морета. Протестиращите пяха патриотични песни и играха хоро.

Шумен

Около 200 души протестираха пред сградата на Драматично - куклен театър "Васил Друмев. Те носеха със себе традиционните плакати, насочени към ЕНЕРГО - ПРО и банките в България. На най-големият транспарант пишеше "Народът не преговаря". После протестът се пренесе пред сградата на ВиК дружеството в града. Основното, което гражданите посочиха в своите изказвания бе, че са недоволни от лошото качество и високата цена на водата. Протестът в Шумен премина мирно и без инциденти.

Кърджали

Трийсетина човека се събраха да протестират срещу монополитеднес в Кърджали. Носейки националния трибагреник и скандирайки "Мафия" и "Монополите вън", протестиращите направиха кратко шествие от паметника на Васил Левски до градската градина и обратно. Пред паметника на Освободителите в парка, на колене и с едноминутно мълчание бе почетена паметта на самозапалилите се от началото на протестите в страната.

Добрич

Стотици протестиращи скандираха: "Оставка на кмета на Добрич Детелина Николова" пред сградата на общината. "Плащаме не само най-скъпата вода, но и най-високите данъци", възмущаваха се хората. Те негодуваха, че таксата за смет в добруджанския град е 3.5 промила и е сред най-високите в страната. Организаторите на протеста обаче побързаха да отклонят исканата оставка с аргумента, че тя сега не е на дневен ред, предаде "Дневник". Протестиращите коленичиха в памет на самозапалилия се Пламен Горанов и започнаха да трупат грамада от камъни и пред сградата на община Добрич.

В Добрич започва събиране на средства, за да бъде построен паметник на Пламен Горанов. Мемориалът ще бъде изработен на добра воля от скулптура Христо Илиев и майстора на художествена обработка на камък Мария Господинова. Идеята е да бъде художествено-декоративен монумент – фигурата на Пламен, в една ръка с факла, в друга – със стиснат юмрук. Материалът за паметник ще бъде врачански варовик.

Поредното неделно протестно шествие в Добрич завърши с блокиране на двете платна на изхода за Варна, където се срещат пътните отсечки от добруджанския град и околовръстното шосе от Силистра.

Стара Загора


Около 200 души се включиха в днешните протести в Стара Загора. Те се събраха пред сградата на EVN, където с едноминутно мълчание почетоха паметта на 53-годишния Венцислав Василев от Раднево, който се самозапали и тази сутрин е починал. Протестиращите за пореден път издигнаха лозунги: "Не на монополите" и поеха по централния булевард до Областната администрация. Шествието се насочи към ж. п. гарата, където недоволните старозагорци изразиха несъгласието си с бъдеща приватизация на БДЖ "Товарни превози".

Вижте снимки