Вчера стана ясно, че той е подал оставката си като председател на комисията, а премиерът Бойко Борисов обяви, че на заседанието на Министерски съвет в сряда ще предложи освобождаването му от поста. Причина за това решение е неизпълнението на ангажиментите на България, свързани с Третия енергиен пакет, и наказателните процедури към страната ни от ЕК, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Семерджиев отказа да коментира мотивите си за подадената оставка.
"Аз имам нужда от време да осмисля това, което става. Това, което имах да кажа по проблема с наредбите към Закона за енергетиката, вече съм го казал", добави той.

Семерджиев благодари на медиите за интереса към работата на комисията и за това, че са отразявали дейността й. "Работата ми с вас винаги е била удоволствие", обърна се той към журналистите и каза, че следващите заседания на ДКЕВР ще бъдат водени вече от друг председател.

Все още не е ясно, кой ще е новият председател на ДКВЕР. Министърът на икономиката Делян Добрев отказа да посочи име. Той бе попитан от журналисти след срещата му с представителите на синдикатите във ВМЗ "Сопот", предаде БНР.

На 24 януари 2013 г. ЕК сезира Съда на Европейския съюз за забавяне на пълното прилагане на Третия енергиен либерализационен пакет у нас. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви тогава, че изискванията на европейските директиви в това отношение са транспонирани в българското законодателство чрез промени в Закона за енергетиката и се бавят единствено подзаконовите нормативни актове, които трябва да изготви ДКЕВР.
В отговор на това миналата седмица Семерджиев съобщи, че срокът за написването им е една година от приемането на ЗЕ - тоест до лятото на 2013 г. и въпреки това ДКЕВР ще е готова с написването им до месец - два. Семерджиев бе отбелязал и че процесът по прилагане на европейските директиви е свързан с разделянето на ЕСО от НЕК, което още не е приключило.

Оставката на Ангел Семерджиев бе искана неведнъж от различни неправителствени организации по няколко причини - липса на прозрачност при определянето на цените на газа, парното и тока, както и от въвеждането на такса за достъп до мрежата на възобновяемите източници.

Анкета: Как оценявате работата на Ангел Семерджиев?
Резултатите до момента показват, че повече от две трети от читателите на Дир.бг дават слаба оценка.