Вчера от левицата призоваха до една седмица Бъчварова и целият й екип да подадат оставка заради несправяне с битовата престъпност и заради стрелбата в Слънчев бряг, която рефлектира върху туризма.

"Не го приемам сериозно, защото опозицията може да си говори каквото иска. Докато БСП не отговори кой и защо извърши убийствата по време на техния мандат, като започнеш с Емил Кюлев и завършиш с Георги Илиев, защо не са задържани извършителите, как е проведено разследването и защо те, въпреки че изпратиха жандармерия, не се справиха с битовата престъпност, не се отнасям сериозно към техните експертни мнения", коментира Бъчварова пред журналисти, цитирана от БТА

Тя подчерта, че всички участници в рамките на няколко часа след инцидента в Слънчев бряг са установени и задържани.

На заседанието на вътрешната парламентарна комисия в сряда обаче Бъчварова е признала пред депутатите, че стрелбата не е битов инцидент или "махленска свада", както я нарече премиерът. По думите ѝ причината главният секретар на МВР Георги Костов да каже, че става дума за спор за паркомясто била, че "бил много уморен, защото работил цяла вечер", цитира я "Стандарт".

По-късно главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че всъщност причината е спор за територия, която е източник на солидни доходи от престъпна дейност и така бяха потвърдени съмненията, че обявената от МВР версия не отговаря на истината.

Пред народните представители Бъчварова заявила още, че раненият Димитър Желязков - Митьо Очите имал само 33 глоби за нарушения на пътя в рамките на една година. Така тя отговорила на въпрос защо, след като МВР има обосновани предположения за престъпна дейност, не предприема мерки.

Вчера зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов защити Бъчварова и заяви, че оценката за нея дава премиерът. Бойко Борисов досега не е коментирал, но до този момент винаги е хвалил работата й.

По повод друга гореща тема - дали Турция продължава да отказва приема на бежанци по споразумението за реадмисия, днес вътрешният министърът заяви, че към момента нямат положителен отговор, но ще изчакат. Бъчварова съобщи, че българският посланик в Анкара Надежда Нейнски вчера е имала среща с нейни колеги, но няма официален документ.