При сътрудничество между ГДБОП и полицията на Холандия е получена  информация за престъпна дейност с огнестрелни оръжия.
Вчера антимафиотите и колегите им от Пловдив са проверили частна мелница “Никола Панайотов” край Асеновград.
В пристроени помещения към производствено хале те попаднали на незаконна работилница, оборудвана с всичко необходимо за изработване на огнестрелни оръжия и преработка на газови оръжия в бойни, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Намерени са две незаконно притежавани пушки, заглушител, основни компоненти и части за огнестрелни оръжия, изработени готови оръжия и газови, които били в процес на преработка.
В друго помещение, ползвано като офис, са открити две незаконни пушки, три револвера и боеприпаси за тях и около 150 грама вещество, което се проверява за експлозив.

С помощта на следово куче антимафиотите попаднали на тайник, замаскиран зад шкаф във външна стена към сградата. Там имало три автомата “Калашников” (два на части), 15 пистолета, самоделен картечен пистолет, два револвера, две пушки, два заглушителя, 1100 патрона от различен калибър (основно 7,62 х 39, 9 х 19 и 9 х 18). От тайника са иззети и значително количество компоненти за оръжия - цеви, цевни кутии, затвори, затворни рами, както и заготовки за тях.

Все още няма задържан, съобщи пред „Фокус” директорът на Областната дирекция на МВР-Пловдив старши комисар Тодор Чонов. Издирва се 43-годишният собственик на мелницата - Тодор Ласков от Асеновград. Мъжът е наследник на част от мелницата, произвежда в собствен цех хляб и има линия за кроасани.

Образувано е досъдебно производство за притежание на взривове, огнестрелни, химически, биологични или ядрени оръжия, или боеприпаси в голямо количество. Материалите по случая са докладвани на Районна прокуратура – Асеновград.

По-късно съсобственикът на мелницата Никола Панайотов категорично отрече помещенията, в които са открити оръжията, да са на мелницата. Той добави, че това е фурна, но тя не е собственост на мелницата.

Ласков получи присъда преди време заради стрелба по човек на улицата, пише в."Марица". Докато разтоварвал хляб до магазин в кв. "Долни воден" през март 2009 г., Мехмед Кула му направил забележка, че запушва пътя на останалите автомобили.
Ласков извадил пистолет и три пъти го прострелял в крака пред свидетели. Месец по-късно сестрата на Ласков ­ - Петка Пашова, намери смъртта си във водите на изравнителя на ВЕЦ “Асеница” над Асеновград. Заради влошеното си от години психично състояние жената най-вероятно сама е пожелала смъртта си, припомнят запознати.

Петка и Тодор са законни реститути на мелничарска фамилия от преди Девети септември 1944 г.