Това се разбира от следи, които е оставил в интернет, съобщава в. "Гардиън", цитиран от БТА.
Едно от убийствата, които го заинтересували, е това от 2012 г. в началното училище "Санди Хук". В средата на декември с.г. Адам Ланза уби 20 деца и шестима преподаватели в училището в Нютаун, след което се самоуби.

26-годишният Мърсър, който не е бил студент в университета, живеел с майка си в апартамент само на няколко километра от колежа "Умпкуа" в дърводобивното градче Роузбърг, където нахлу с четири огнестрелни оръжия. Онлайн източници показват, че човек със същото име е живял в Торанс, Калифорния, преди да се премести в Уинчестър, Орегон, допълва Ройтерс.

Снимка в МайСпейс показва младеж с бръсната глава, очила с тъмни рамки и сериозно изражение. В ръката си държи пушка с дълга цев.

Съседи, които са го разпознали на снимката, го описват като необщителен, неспокоен, вечно озъртащ се, за да разбере дали някой го наблюдава.
Потребител на сайт за запознанства е постнал снимка, под която той описвал себе си, че е от смесена раса и си търси жена, че е консервативен републиканец, живее с родителите си. Също, че е притеснителен и винаги на диета.

Според други данни от интернет Мърсър е проявявал интерес към окултни списания, филми за конспиративни теории, като "Изгубените тайни на илюминатите", както и към порносайтове.

Страница в МайСпейс, носеща името на Мърсър, била пълна със снимки на маскирани мъже с оръжия. Качена е и първата страница на ирландски републикански вестник, на която има заглавие "Британската армия не може да разгроми ИРА".

Все още няма официални съобщения за мотивите за масовото убийство, извършено от Мърсър, който беше убит в престрелка с полицията.