Това оповести Софийският градски съд в мотивите си за оправдателната присъда срещу тримата.

Цонев, Сантиров и Попов бяха обвинени, че са дали подкуп от 20 000 евро на Петров, който по настоящем е ръководител на Столичното следствие. Целта била той да прекрати разследване срещу бившия министър.

По време на делото защитата многократно заявяваше, че има множество нарушения, като основното беше незаконни СРС-та. В края на октомври м.г. Софийският градски съд оправда и тримата подсъдими.

В мотивите на съда, изложени на близо 150 страници, се казва, че Петьо Петров е провокирал даване на подкуп, а думите, записани със СРС-та, разкриват "целенасоченост, настоятелност и последователност в тази насока".

При това положение, нормално и логично е инициативата за провеждане на срещите и разговорите, както и за даване на подкуп, да е изхождала именно от Петров, анализира съдът.

Той допуска, че именно следователят е потърсил съдията Сантиров от втория мобилен телефон, с който е разполагал. Така магистратите обясняват липсата на изходящо обаждане от проследения в хода на разследването телефон на Петров. 

Съдът критикува и поведението на разследващите органи, което било в пълно противоречие с правилата, установени в НПК. Оставало впечатлението, че те тотално са пренебрегнали задължението си да приложат доказателствата, оневиняващи подсъдимите. Вместо това, бил направен опит да бъдат укрити. Освен това голяма част от данните, получени при използване на СРС, са били унищожени.

В мотивите си съставът на СГС припомня и вече станалия ясен факт, че прокуратурата е подвела съда с невярна информация, за да получи разрешения за подслушване.