Миналата седмица прокуратурата поиска 7 години лишаване от свобода за Николай Цонев и Тенчо Попов и 6 години за Сантиров. Държавното обвинение настоя и за глоба от по 15 000 лева за всеки от тях.

Тримата са обвинени за това, че през 2010 г. Цонев и Попов като извършители, а Сантиров като помагач - са дали подкуп в размер на 20 000 евро на следователя Петьо Петров. Според обвинението целта е била той да прекрати разследване срещу бившия министър.

След произнасянето на присъдите Николай Цонев заяви, че излиза от съдебната зала с надежда и увереност, че лъжата и демагогията , които бяха превърнати в репресия през последните три години и половина ще бъдат победени. По думите му от началото на делото до сега този процес е бил политически.

"Имаше желание да се осъди министърът от бившето правителство, да се покаже, че те се борят", каза Цонев. Той добави, че организаторът на акцията срещу него се казва Цветан Цветанов. Бившият министър заяви, че ще заведе и дело срещу прокуратурата, когато процесът приключи окончателно.

Петър Сантиров коментира, че истината е излязла наяве.

Прокурорът по делото пък заяви, че ще протестира оправдателната присъда пред апелативния съд и отказа повече коментари.
По БНР наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов беше категоричен, че въз основа на доказателствата по делото, тримата е трябвало да бъдат признати за виновни.

Адвокатът на Цонев - Васил Василев, заяви, че по делото има множество нарушения, които е трябвало отдавна да се разследват, ако има правова държава, предаде "Фокус".
"Тези неща обаче не водят до нищо, върви едно дело, десет часа говорим в края на делото – нищо не излиза от това, което твърдим за престъпления на управляващите и на тези, които са в съдебната система. За това ще има още такива дела и ще има толкова много произвол в България", каза Василев.

Николай Цонев бе вече окончателно оправдан от Върховния касационен съд по други две дела.
На 1 юни т.г. ВКС го оправда по обвинение за длъжностни престъпления от преди 10 години, когато е оглавявал доставките за военните. Бившият военен министър бе обвинен за договори, сключени през 1999 година за разнообразни доставки - консерви "Русенско варено", свинско месо, резервни части за камиони и автобуси "Чавдар", двигатели за "Шкода" и авиотехника.

Две седмици по-късно върховните магистрати оправдаха Цонев и по второто дело за длъжностно престъпление, по което бе обвинен, че като министър на отбраната, упражняващ правата на едноличен собственик на дружеството "Терем", се е разпоредил с целеви средства не по предназначение.