Нападателят се опитал да избяга, но бил прострелян в крака и заловен, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА, цитирайки полицията, предаде БТА.
По-рано бе съобщено, че мъжът е убит, но информацията не се потвърди.

Раните на петима от пострадалите са умерени или тежки, а на останалите четирима са леки, писа в Twitter по-късно говорител на израелската полиция.

Вижте снимки >>>


23-годишният нападател от град Тулкарем на Западния бряг е разпитан след залавянето му. Според АП той бил сред пътниците в автобуса, когато започнал да намушква хората около него, включително и шофьора.

После успял да изскочи от автобуса и хукнал да бяга. Наблизо обаче се оказали служители от затвор, които видели как бусът се движи без контрол и изскочилия от него беглец. Те се втурнали да го гонят, простреляли го в крака, ранявайки го леко, след което го заловили.

Палестинската ислямистка групировка "Хамас" похвали атаката на младежа, което израелските власти окачествиха като "терористична".
Според Хамас атаката е "естествен отговор на окупацията и на нейните терористични престъпления срещу нашия народ".

Израелски официални лица, цитирани от АП, казаха, че днешното нападение е резултат от" подстрекателството на палестинския президент Махмуд Абас и на други палестински лидери".

Силите на реда патрулират из града, за да предотвратят подобни инциденти.

Днешната кървава драма е поредната в серията от нападения, които зачестиха в Израел през последните месеци.
При подобни палестински атаки вече загинаха минимум 12 души.

Миналия октомври палестинец се вряза с колата си в група хора на трамвайна спирка в Ерусалим, при което загина тримесечно момиченце.

Дни по-късно израелски полицаи убиха палестинец, заподозрян, че е стрелял
по еврейски крайнодесен активист. Израел затвори в Ерусалим Площада на джамиите.

През декември палестинец нападна с киселина цивилни евреи на окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан и рани леко петима преди да бъда прострелян и арестуван.

Същия месец палестински министър загина при сблъсъци между израелски войници и палестинци до Рамала.