Зиад Абу Айн, отговарящ за въпросите, свързани с израелските заселнически дейности и защитни заграждения, починал, след като бил удрян от войници в гърдите и тялото по време на шествие в село Турмузия, на Западния бряг, сочат първоначалните информации.

Очевидец разказва пред в. "Аарец", че граничен полицай е ударил Айн с приклада и след това го ритнал.

Палестинският президент Махмуд Абас определи случилото се като "варварски акт" и каза, че ще предприеме "необходими стъпки", след като бъде проведено разследване, съобщиха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Палестинският външен министър Рияд ал Малки предупреди, че "Израел ще плати за убийството" на Айн.

Кадура Фарис от партията Фатах заяви по-късно, че министърът е вдишал сълзотворен газ при сблъсъка с израелските войници. Айн загубил съзнание е бил откаран в болница, където починал от инфаркт, посочва ДПА.

Друг висш представител на движението на Абас, цитиран от Асошиейтед прес, каза, че Айн бил ударен от граната със сълзотворен газ, изстреляна от израелските войски по време на палестинския протест на Западния бряг.

По думите на Махмуд Алул, който станал очевидец, той с Айн и още десетки демонстранти носели маслинови фиданки по време на протест срещу конфискуването на земя, когато израелските войски използвали сълзотворен газ срещу тях и ударили някои от участниците с прикладите на оръжията си.

Стотина палестински и чуждестранни активисти, противопоставящи се на израелските заселнически дейности и защитни заграждения, отивали да засадят дръвчета и да протестират близо до израелско селище, когато били спрени на импровизиран контролен пункт.

От израелската армия коментираха, че проучват случая, посочва Ройтерс.

Палестинските движения Фатах и Хамас заявиха, че може да прекратят координацията по въпросите на сигурността с Израел заради "убийството на Зияд Абу Айн от израелските сили", обяви членът на ЦК на Фатах Джибрил Раджуб, цитиран от ТАСС.

Миналия месец при атаката четирима израелци бяха убити на място от двама палестинци с брадви и пистолет.
Нападателите бяха застреляни от полицията. Още осем израелци са ранени. Полицай почина по-късно от раните си.

Групировката "Народен фронт за освобождение на Палестина" пое отговорността за нападението.

През октомври палестинец се вряза с колата си в група хора на трамвайна спирка в Ерусалим, при което загина тримесечно момиченце.

Дни по-късно октомври израелски полицаи убиха палестинец, заподозрян, че е стрелял по еврейски крайнодесен активист. Израел затвори в Ерусалим Площада на джамиите.