По-рано днес от Пътна полиция обявиха, че подготвят проект, който предвижда затвор за шофиране с превишена над 60 км/ч. скорост и автогонки.

Според главния прокурор обаче при гонките са достатъчни два полицейски патрула, но на правилното място, цитиран от БТА и "Фокус".

"Ако гонките бъдат криминализирани, по тази логика престъпление ще е и карането на каруци на места, където това е забранено, това е безумие", коментира той и допълни, че по този начин Наказателният кодекс би станал от 700 на 800 члена.

Предложението на МВР е гонките да се наказват със затвор от 1 до 6 години. Ако участник обаче доброволно разкаже, че е участвал, то тогава той няма да носи наказателна отговорност.

Дрифтът и пиленето на гуми също ще се квалифицират като престъпления и ще бъдат наказвани по разпоредбата за нарушаване на обществения ред. Такива случаи могат да започнат дори след подаване на сигнали от възмутени граждани, пише още в проекта.

Според Цацаров обаче трябва да се търси разумен баланс, а бързите принудителни мерки биха постигнали най-добър ефект - например свалянето на номера на автомобилите, спирането им от движение или бързото събиране на глоби.

Главният прокурор подчерта, че сегашният Закон за административните нарушения е писан в друго време, в което глобите са се плащали съзнателно.

Борисов се уплашил от 20 мотористи

Междувременно премиерът Бойко Борисов, който миналата седмица върна проекта на МВР с искане за още по-сериозни санкции за нарушителите, отново коментира темата пред журналисти и настоя за бързи съдебни решения.

Колкото повече престъплението се отделя от наказанието, то или го няма, или бива забравено, заяви Бойко Борисов и подчерта, че всеки нарушител трябва да минава през дежурен съдия в рамките на 24 часа. По думите му така няма да има и съмнения за полицейски произвол.

Той даде пример как онзи ден, когато се прибирал от Габрово, около 20 мотористи изпреварвали автомобила му. Премиерът дори помолил НСО да спрат и да изчакат мотористите да преминат.

"Караха с над 200 всичките, безобразно, така изпреварваха колите, просто ме хвана страх да не се ударят някъде и да ми направят скандал", разказа лидерът на ГЕРБ.

Борисов бе категоричен, че в случай като този, ако имаше такова изискване в закона, щяха да им бъдат взети моторите. Той изтъкна, че стотици хиляди левове се харчат за лечението им в случай, че ако се ударят, оцелеят. Затова поставя въпроса дали трябва всички граждани да плащаме "за тази глупост".

От началото на тази година при катастрофи са загинали 526 души или с 20 повече за същия период на миналата година, и са ранени 6814, което с 214 повече от 2014 г.

Вчера пил шофьор без книжка уби 3-годишно дете на улица в Сливен.

АНКЕТА: Можем ли да намалим катастрофите по пътищата?