Това предвиждат предложенията за промени в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата, които бяха представени от участници в междуведомствена работна група, съобщиха БТА и "Фокус".

Наказанията ще важат за участниците в гонките, организаторите и дори тези, които снимат гонките с цел да публикуват записите. Ако участник в гонка обаче доброволно разкаже, че е участвал, то тогава той няма да носи наказателна отговорност.

Дрифтът и пиленето на гуми също ще се квалифицират като престъпления и ще бъдат наказвани по разпоредбата за нарушаване на обществения ред. Такива случаи могат да започнат дори след подаване на сигнали от възмутени граждани.

Повишава се глобата двойно за всички, които карат след употреба на алкохол и превозват пътници.

Измерването на алкохола в кръвта на шофьорите на автобуси и камиони ще става по нов начин. Наказанията ще бъдат разпределени в нови категории - от 0,2 до 0,7 промила, от 0,7 до 1,2 промила, над 1,2 промила.

Повишава се и глобата за шофиране без колан, в това число, когато и пътниците в колата не са го поставили.

Ще бъдат сваляни номерата на автомобилите и те ще бъдат спирани от движение на тези, които карат без книжка или са употребили алкохол и откажат глоба. Номерата на колите ще бъдат сваляни, независимо дали превозното средство е управлявано от собственика или не.

От МВР обясниха обаче, че тази разпоредба няма как да важи за лизинговите коли.

Двойно увеличение ще има и за шофиране с превишена скорост. Наказанията ще са в три групи - над 30 км/ч, между 40 и 50 км/ч над допустимото и над 50 км/ч на допустимата скорост.

Всеки, който шофира автомобил с 60 км/ч над допустимото ще се наказва със затвор от една до три години. Въвежда се обаче ограничение с 50 процента за всеки, който плати глобата си в срок от две седмици. Неплащането на глоби също ще се санкционира със сваляне на номерата на автомобили. Конфискация на автомобили няма да има, дори в случаите, в които някой кара с алкохол в кръвта над 1,2 промила или ако продължава да кара без книжка след като е санкциониран за това. В този случай колата ще се спира за движение за една година.

Въвежда се и нова категория шофьори - за първите две години от придобиването на книжката. За тях също ще важи по-ниският праг за алкохол от 0,2 промила.

"Въвежда се нова категория водачи - "нови водачи" и това са шофьорите, които придобиват за първи път правоспособност за управление на МПС. Те ще имат по-малък брой точки - 26, а не 39, с които ще разполагат през първите 24 месеца, заради което ще трябва да бъдат много по-внимателни", обясни заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Благородна Макева

По повод противопоставянето на главния прокурор Сотир Цацаров гонките да бъдат криминализирани, зам.-правосъдният министър Петко Петков коментира, че именно представители от Върховната касационна прокуратура са участвали в писането на тези текстове. По-рано днес Цацаров каза още, че при гонките са достатъчни два полицейски патрула, но на правилното място.

"Няма да се откажем от строгия контрол по пътищата", категорична бе вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Миналата сряда, по време на правителственото заседание, премиерът Бойко Борисов определи като недостатъчни предложените промени от МВР за спиране на войната по пътищата. Той поиска да му бъде представен проект с драстични мерки в понеделник.
Премиерът заяви, че трябва да има тежки наказания и глоби за шофиране след употреба на алкохол, без книжка, както и за гонките.

АНКЕТА: Можем ли да намалим катастрофите по пътищата?