Сигнал за първия взрив и пожар е подаден в 14.40 часа на телефон 112. Веднага са изпратени коли на полицията, пожарната и Спешна помощ. На място пристигнаха представители на софийската фирма "Берета Трейдинг", която се занимава с утилизация на снаряди и която стопанисва склада.

Собственикът Десислав Делев заяви, че веднага след първия взрив работниците са напуснали базата, съобщи БНР.
„Това което е съществено и важно да се знае, че там не е имало и няма да има някакви опасни вещества, нито химически, нито биологически”, категоричен беше Делев. Той уточни, че в склада, където възникна аварията, са се обезвреждали боеприпаси от поделението в Челопечене, където на  3 юли 2008 г. също се взривиха боеприпаси.

Към момента на взривовете в района на складовете са се намирали около 25 души - работници на смяна и охрана.

18 души са пострадали при експлозиите в Лозенец, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, който пристигна вечерта на мястото на взривовете с министъра на отбраната Аню Ангелов по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Десет души са откарани в болница - с обгаряния, травми, счупени крайници, двама са в тежко състояние. Девет са в областната болница в Ямбол, а един - в Сливен.
Младо момче е с пълна амнезия от взривната вълна, съобщи БНТ.
Един пострадал бе изписан вечерта от Ямболската болница.
Директорът й д-р Панайот Диманов заяви, че ранените са от леко до средно тежко състояние, предаде БТА. Той допълни, че ямболските лекари се справят със ситуацията и не се налага транспортирането на пострадалите в София.
От столицата пристигнаха лекарски екипи от Военномедицинска академия  и военни следователи.

Двама от пострадалите бяха изведени привечер с бронирана машина от складовете.

Трима души са в неизвестност, добави Цветанов. Те са работили в Цех 1, където е станал първият взрив, обясни той пред bTV.
Мъжете се издирваха с тежки машини на армията - "пустинна котка", но търсенето бе прекратено късно вечерта, за да не се застрашава животът на спасителните екипи. То ще продължи в сряда.

Започва 24-часово наблюдение на района на взривовете, ще се следи тяхната честота и амплитуда, обясни Цветанов и добави, че според него не се налага евакуация на населението.
Няма опасност от замърсяване на въздуха и водата в района.

Сериозни са количествата взривове в складовата база, каза още министърът.
Зам.-главният прокурор Бойко Найденов обясни, че не по-малко от 10 тона е взривното вещество, защото от самия цех нищо не е останало, има яма 4 метра и пораженията са изключително тежки, пише "Дневник".
Пострадали са сгради на около километър от епицентъра на взрива.

Робот и летателна техника ще се използват за разузнаване на обстановката, съобщи министър Аню Ангелов. Ще се проверява има ли нарушения на трудовия процес и технологията на унищожаване на снарядите.
Окръжна прокуратура – Сливен е образувала досъдебно производство заради взривовете.

Регистрирано е леко земетресение в района взривовете с магнитуд 1.5 по скалата на Рихтер, заяви пред БГНЕС директорът на Геофизичния институт към БАН Николай Милошев. Лекият трус е резултат от взривовете в склада за боеприпаси, уточни той.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че движението в района на пътен възел "Петолъчката" е спряно и е създадена 3-километрова зона за сигурност.
Екипи на "Пътна полиция" отклоняват автомобилите по следните обходни маршрути: 
  • от София за Бургас - през Зимница - Стралджа - Лозенец
  • от Бургас за София маршрутът е Лозенец - Стралджа - Зимница
  • Пътуващите от Котел се отбиват в Сунгурларе - Карнобат - Айтос - Бургас.
Около 17 ч. бе съобщено, че снаряд е паднал в двор на семейство в сливенското село Горно Александрово и се е взривил. Няма пострадали хора.



На 11 януари т.г. експлозия избухна при разглобяване на противопехотна мина в цех "Дeмилитаризация" на частната испанска фирма за боеприпаси "Експал България" до габровското село Чарково. При инцидента 49-годишната Пепа Станчева, която била зам.-ръководител на участък в цеха, загина на място, а колегата й Николай Иванов бе ранен.

Бивши военни складове между Севлиево и с. Ловнидол се взривиха на 12 ноември м.г. Те се стопанисваха от софийската фирма "Емко" и в тях се съхраняваха три хиляди 152-милиметрови чешки снаряди. Фирмата, лицензирана по съответния ред, ги продавала в чужбина.