„Една от критиките беше неефективната борба срещу тежката организирана престъпност. Нямаше логично обяснение за затихващите функции в дейността на ГДБОП. Ръководството на МВР направихме възстановяване на ГДБОП”, изтъкна първо вицепремиерът, предаде "Фокус”.

Той изтъкна, че МВР е спряло дейността на общо 660 организирани престъпни групи от 2009 г. насам. По думите му през този период полицията е извършила общо 300 големи операции, като с най-голям успех Цветанов отличи акциите "Октопод" и "Наглите", цитира го БТА.
Министърът подчерта, че и сега задачата на МВР е да фокусира вниманието си върху най-тежката организирана престъпност.

„Беше важно да създадем законодателна промяна – въвеждане на стандарта „абсолютна необходимост” при употреба на оръжие и помощни средства. При щатната численост в МВР за първи път от прехода има разсекретяване - към 1 януари е 55 170 щатни бройки, има достъпност на архивите на министерството, СРС-та подлежат на парламентарен контрол, има публичност на обществените поръчки и достъп до обществена информация", отчете още той.

Цветанов отчете и намаляване на върнатите досъдебни производства със 7127 през 2011 г. спрямо 2010 г. Причината била в законодателните промени, позволили да се обучат 8000 полицаи да работят по досъдебното производство. "Целта им е по-малко върнати дела от прокуратурата за доразследване. Дознателският състав е успял на първа инстанция в 96.9 % от случаите да подпомогне процеса, водещ до произнасяне от съдиите", похвали се министърът.

Той изтъкна и, че е подмладен ръководният състав на звената в МВР, като средната възраст на директорите е 46.5 г. Освен това, много от ръководните служители във ведомството минали през различни академии на евроатлантическите партньори на страната.

"С обединението на Криминална и Охранителна полциия в „Национална полиция” изпълнихме 100% от предизборните си обещания. Решихме един проблем, който беше на дневен ред. На централно ниво имахме реално две дирекции, които даваха указания в областните дирекции и се получаваше двувластие. Намалили сме и административния ресурс”, допълни Цветанов и уточни, че в страната има 178 районни полицейски упралвления и 28 областни дирекции на МВР.

Той за пореден път защити закриването на Министерство на извънредните ситуации, което, по думите му, е било създадено само от политически конюнктурен принцип да има министър.
"Беше изключително важно да не хабим допълнителен ресурс. След закриването на министерството, „Гражданска защита” мина в структурите на МВР. Беше закрит административният ресурс, който не беше пряко ангажиран в реалната работа. Имаме Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и единното управление при реакция при кризи е много по-ползотворно", увери Цветанов и съобщи, че до 30 септември ще бъдат закупени 42 пожарни автомобила за областните дирекции. До края на годината пък трябва да бъдат купени 70 пожарни. 

Вицепремиерът изтъкна още, че са изпълнени европейските стандарти със създаването на единния телефон 112. Изпълнено било и желанието на местната власт за създаване на общинска полиция и такава вече има в София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Бургас,  предстои да се открие и във Варна.

„За всяко законодателно предложение от МВР винаги сме спазвали процедурата за оповестяване на интернет страницата, обществена дискусия. Всичко, което правим, искаме да бъде прозрачно и под контрола на парламента”, обобщи Цветан Цветанов.

Накрая той заяви, че един от основните приоритети на МВР е да се създаде организация за усвояване на евросредствата. "Получихме 140 милиона евро, за да изпълним ангажимента си за преструктуриране на службите по външната граница на Европейския съюз. 231 милиона лева са влезли по инструмента Шенген и други оперативни програми. За 2012 и 2013 г. има одобрени 111 милиона лева”, съобщи вътрешният министър.

На фона на хвалбите му обаче изтече черновата на евродоклада, който ще бъде официално обявен утре. В нея се казва, че организираната престъпност остава фундаментално предизвикателство за България.