При акции, в които се използва физическа сила или оръжие, правоохранителните органи вече няма да са длъжни "по възможност" да пазят живота на задържаните лица и да не застрашават живота и здравето на други, а ще са задължени да го правят, без да я има "вратичката" дали са имали възможност или не, предаде Дарик радио.

Забранява се използване на "животозастрашаваща сила" и употреба на оръжие за задържане или предотвратяване на бягство на лице, освен ако не представлява опасност за живота и здравето на другиго, пише в промените, цитирани от БТА.
Въвежда се и изискването използването на физическа сила, помощни средства и оръжие да се планира предварително в полицейските акции и да се контролира използването им, за да минимизира рискът за човешкия живот и здраве. 

Незабавно трябва да се преустанови употребата на оръжие "след постигане на нейната законна цел", пише в поправките.

Те предвиждат още Главна дирекция "Национална полиция" да обединява криминалната и охранителната полиция. Сливането е свързано с необходимостта от завършване на структурната реформа в МВР и има за цел постигането на по-добра координация на ниво главни дирекции, особено в сферата на охранителната и криминалната полиция, мотивират се вносителите от Министерския съвет.

Михаил Миков от Коалиция за България, който е бивш министър на вътрешните работи, негодува, че внесеният законопроект връща системата на МВР поне 5 години назад. Според него промените не водят до развитие на системата, а този закон изпреварва рамковия, който трябва да уреди цялостно службите за сигурност.

"Смятам, че използването на сила трябва да остане крайно средство. Средство, което се използва само тогава, когато няма никакъв друг начин да се постигне целта на едно полицейско задържане или друго действие", коментира по-рано главният прокурор Борис Велчев, цитиран от БГНЕС.
По думите му възможностите за злоупотреба с поправката в Закона за МВР са значително по-малко, отколкото с действащото положение. Велчев добави, че прокуратурата е дала положително мнение по промените.

Няколко случая на полицейско насилие разбуниха обществото през последните месеци. Създадена бе временна анкетна комисия за проучване на факти и обстоятелства около - смъртта на заподозрения за отвличането и убийството на Мирослава, случаите в Скравена, Мировяне и с Иса Бесоолу (общинския съветник от ДПС, подсъдим за подкуп - б.р.). 
Опозицията пък направи контракомисия за полицейското насилие.