Сградите ще имат доста добре изразен характер – проектът, който предвиждам, е реновиране и реконструкция на вътрешния двор, който ще стане скулптурна градина.
Това заяви арх. Янко Апостолов, чиято идея спечели конкурса, при откриването на изложбата с проектите в зала „Средец” в Министерството на културата, цитиран от "Фокус". 

Това, според него, прави проекта предимно реставрационен и интегриращ вътрешно, а не урбанистичен.

"Основното беше да се постигне интеграция на сградите в рамките на предлагания бюджет и да се запази техният характер, тъй като те се вписват в градската среда", добави той, цитиран от БТА. Основните инвестиции ще са в
инфраструктурата, тъй като само една от сградите е музей и останалите трябва да се пригодят.
 
"Вярвам, че в рамките на тези две години, които имаме, е възможно да построим музей, от който ще бъдем горди всички като нация и най-важното е, че музеят ще представлява нова платформа, на която да се изявяват българските скулптори и художници”, заяви Апостолов.

След няколко месеца е ясно колко ще струва проектът за българския Лувър.  

В отговор на въпрос Апостолов обясни, че от 15 г. работи по различни градоустройствени проекти, за обществени и други сгради. В последните 3-4 години е работил в Китай, а напоследък в Южна Корея в нов град с много паркове.

В САЩ Янко Апостолов е в екип със специалисти, участвали преди години в проектите за обновяването на Лувъра и за музей за съвременно изкуство. По думите му е имал възможност да събере консултанти в различни области при подготовката на проекта за  Съвременен музеен център в София.

Всички 31 проекта могат да се видят в изложба до 3 октомври 2010 г. в галерия „Средец".