По-рано Интерфакс предаде, че мярката му за неотклонение е променена, позовавайки се на говорителка на ръководения от него холдинг "Система".

ИТАР-ТАСС пък цитира запознат източник, че той е пуснат с мярка подписка.

Владимир Евтушенков остава под домашен арест, заяви обаче по-късно говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин.

Самият Евтушенков също отрече да е освободен от мярката, посочва Франс прес.

"Не вярвайте, не са ме освободили", заяви той по телефона пред РИА Новости.

Бизнесменът беше поставен под домашен арест по обвинения за участие в схема за пране на пари във връзка с покупка на акции на “Башнефт”. 

Следователи обискираха московската централа на корпорацията “Система”, а съдът наложи запор на акциите на компанията “Башнефт”, купена след приватизация в руската република Башкирия. Смята се, че акциите са били придобити незаконно от син на бивш башкирски лидер и по случая е образувано углавно дело.

"Следователите имат основания да смятат, че Евтушенков е участвал в легалиризането на имущество в особено големи размери, придобито по престъпен начин", заяви говорителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин.

От "Система" обаче настояват, че покупката на акциите е законна.

За 18 часа в ареста Евтушенков е претърпял крупни загуби, като състоянието му е намаляло с 2,5 милиарда долара (36% от капиталите му) до 4,5 млрд. долара, съобщи ИТАР-ТАСС.

Руският съюз на индустриалците и предприемачите обяви, че ще се застъпи за Евтушенков пред президента Владимир Путин.

Случаят се сравнява с известното дело ЮКОС. През 2003 година Русия обвини петролния гигант, че не е плащал данъци, а президентът на компанията и основен акционер Михаил Ходорковски бе арестуван, осъден, а в края на миналата година Путин го помилва и той излезе от затвора.