Това отбеляза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата му в София с Бойко Борисов и лидерите на държавите от Западните Балкани.

ЕС остава силно ангажиран с европейските перспективи за страните от Западните Балкани. Той посочи, че страните от региона имат желание да предприемат реформите, необходими за присъединяването в ЕС. По думите му това ще стане евентуално през 2025 г., ако всички условия са изпълнени.

„На този етап нито една от държавите не отговаря на всички условия, въпреки че има голям напредък. Всички страни трябва да са приключили двустранните териториални конфликти преди да се присъединят. В ЕС следим отблизо тази нестабилност. Не искаме такава. Искаме да имаме стабилност, която да се постигне в процеса на преговори за присъединяване“, каза още Юнкер.
 
Всички работят много активно в борбата срещу корупцията, която унищожава държавността. Държавите от Западните Балкани трябва да приключат с всички териториални спорове, за да се присъединят към ЕС. Ние искаме един спокоен регион, категоричен беше Юнкер.

"ЕС е един голям пазар с много положителни ефекти за икономиката. Целта ни е Западните Балкани да попаднат в този обхват.  Отговорността е огромна за региона и още по-голяма за ЕС", посочи председателят на ЕК.

Трябва да се опитаме да обхванем комплексността на този регион. Връщам се в Брюксел убеден, че мястото на Западните Балкани е в ЕС. Присъединяването не е мечта, а нещо, което може да се реализира. Трябва да се съсредоточим не толкова върху крайните дати, а върху същността на самия процес. Не можем да правим отстъпки по условията за присъединяване в ЕС“, каза още Юнкер.

По думите му ще трябва да се обсъди и финансирането на подобряването на свързаността в този регион. "Трябва да бъдем много конкретни и поради тази причина искам от държавите да вземат максимално бързо решенията. Стартираме определен брой проекти“, добави той.