Проверката е по повод наказателно постановление на Специализираната прокуратура във Варна.

В него се посочва, че през периода 2013 – 2014 година Марешки, в качеството му на собственик на търговски дружества, продаващи лекарствени продукти, заедно с негови сътрудници, е предприел „агресивни действия“ спрямо собственици на аптеки в България.

КЗК посочва, че са били отправяни предупреждения, че ако собствениците на аптеки не купуват лекарства от дистрибутор „Фармнет“, до техните обекти ще бъдат отворени аптеки с логото „Супер нова“ за Северна България и „Лидер“ - за Южна България, които ще продават лекарствата на по-ниска от доставната цена.

Марешки е предупреждавал собствениците на аптеки и че ще им бъдат пращани проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата и по този начин ще бъде унищожен бизнесът им.

Заключенията на Специализираната прокуратура са, че от доказателствата не може да бъде направено заключение за нарушение на Наказателния кодекс. Но действията на бизнесмена и неговите сътрудници могат да бъдат разгледани като нелоялна конкуренция, се казва в съобщението на КЗК.

Вчера МВР съобщи за започнали проверки в бензиностанции в страната, които да установят дали качеството на горивата отговаря на стандартите. Проверена бе и бензиностанция на Марешки.

Веселин Марешки обаче вижда тази проверка като атака конкретно срещу него и неговата политическа дейност.

Той отхвърли обвиненията, отправени му преди време от Българската петролна и газова асоциация (БПГА), че над дейността на бизнесмена има „политически чадър“ и неговите бензиностанции не са проверявани.

„Имам десетки проверки. Преди година са завършени 50 проверки, които са показали, че горивото в нашите бензиностанции е с най-високо качество, количеството е точно толкова, колкото трябва да бъде“, каза днес Марешки пред Нова телевизия.