Все още не са уточнявани детайлите, каза на пресконференция Найденов, цитиран от БТА.

Все пак той обобщи какво ще правят зоополицаите: "Това са органи, облечени в съответната юрисдикция - да могат да влизат в домовете, да проверяват наистина ли осиновеното куче е отишло там и се гледа, наистина ли е чипирано, платена ли му е таксата", предаде БНР.
Неотдавна бе съобщено, че ще се забрани осиновяването на повече от едно-две бездомни кучета от едно семейство, както и че ще се задължават осиновителите да държат животните по домовете си, а не навън.

По думите на Найденов на този етап нито Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), нито хората от общинския инспекторат могат да овладеят положението с безконтролното изхвърляне на улицата на домашните кучета, което било в основата на проблема с бездомните животни.

В много държави има зоополиция, изтъкна министърът. "Ако искаме да се справим с проблема, този орган трябва да се създаде, като обмисляме и законова промяна за завишаване на глобите за онези стопани, които си изхвърлят кучетата на улицата", допълни той.

От електронния регистър на животните, който се поддържа от БАБХ, ще бъде създаден отделен модул, в които общините ще могат да вкарват данни за кучетата. Така ще може да се проследява регистрацията, плащането на такси и данъци, собствеността и да се следи здравния статус.

С промените в Закона за защита на животните ще се въведат и по-строги санкции за изоставяне на кучета, като се очаква глобите да се увеличат десетократно. В момента глобата за изоставено куче е около 100 лв., а трябва да стане поне 1000 лв. дори повече, каза министърът.  

Защитници на животните днес протестираха пред Министерски съвет с искане за неговата оставка, създаване на зоополиция и срещу "средновековните мерки" за решаване на проблема с бездомните кучета.

Моята оставка я искат всеки ден по различни поводи. Аз съм навикнал, гърбът ми е здрав, поел съм този кръст и съм готов да поема и отговорността, каза преди протеста Найденов, цитиран от БГНЕС. Министърът бил поласкан, че 91 кучезащитни организации му искат оставката и подчерта, че самият факт, че има толкова много означава, че там има много интереси. Найденов попита откъде се издържат тези 91 организации.

Найденов коментира, че неправителствените организации имат притеснения за предвиденото създаване на т. нар. места за временно настаняване на кучетата. Опасенията са, че някои кметове могат да злоупотребят, "като наблъскат животните в палеативни заграждения", което да доведе до непредвидени проблеми при съжителстването им като канибализъм, бой между животните и други. Поради това този вид съоръжения засега ще отпаднат от нормативната уредба, докато не се прецизират.
Със седмица ще бъде отложено приемането на законопроекта за изменение на Закона за защита на животните, за да може да се обсъдят с неправителствения сектор.

"България е на първо място по заболели от кучешка тения, хеморагични трески заради кърлежите, които разнасят. Готов съм да понеса упрека от НПО, но да отговоря на очакванията на хората, на обществото", добави той.

Никой не иска да ги убива. Мястото на бездомните кучета е в приютите, а тези, които са направени, са по-луксозни от домовете за деца без родители, каза министърът. Той припомни, че един кучкарник струва 6 млн. лева. "Решаваме да им създадем среда с индивидуални къщички, където да живеят. Природозащитниците като искат да помагат, да отидат на тези места и да се грижат”, призова Найденов.