Мълния е прекъснала тази нощ електрозахранването на част от тролейбусната мрежа в Русе при разразилата се гръмотевична буря. Това съобщиха от местната администрация.

Поразената контактна мрежа на тролейбусния транспорт е в района на кръстовището на булевардите "Христо Ботев" и "Васил Левски".

Заместник-кметът на Русе Димитър Недев каза за БТА, че екипи на "Общински транспорт" и на Общинско предприятие "Комунални дейности" са реагирали още през нощта и днес се очаква повредите по контактната мрежа и светофарната уредба да бъдат отстранени. Мълнията е унищожила част от заземителните съоръжения, автоматичните стрели, конзолните изолатори и носещите въжета.

Недев обясни, че защитите на контактната мрежа в целия град ще бъдат проверени, което ще отнеме около десетина дни.

От хидрометеорологичната станция в Русе съобщиха, че гръмотевичната буря е продължила от 19:00 до 23:40 часа снощи, като са отчетени само 0,5 литра на кв. метър дъжд.

През август миналата година гръм падна на стадион "Дунав" в Русе и порази две 11-годишни деца, едното от които не оцеля.

"С прискърбие ви съобщаваме, че при нелеп инцидент две деца са пострадали при удар от внезапно паднала мълния по време на тренировка на стадион "Дунав" днес в Русе. Едното от тях впоследствие е починало. Загубата и мъката е огромна и непрежалима за цялото наше футболно семейство", написа футболен клуб "Дунав" на своята страницата във Facebook.