Един човек загина, а осем души са ранени при срутване на триетажен жилищен блок в Истанбул, съобщи валията на турския мегаполис Давут Гюл, цитиран от Си Ен Ен Тюрк. Двама от пострадалите са в тежко състояние.

Инцидентът е станал в 8:40 часа местно време в квартал Кючюкчекмедже на брега на Мраморно море в европейската част на Истанбул. Ранените са настанени в болница, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа.

На мястото на инцидента са изпратени пожарни коли, линейки и спасителни екипи, предаде кореспондентът на БТА в Турция. 

Телевизия Си Ен Ен Тюрк показа кадри заснети с дрон, от които се вижда, че блокът е напълно разрушен. Наоколо се носи гъст дим. Сградата е доста близо до други жилищни блокове. Районът е отцепен за движение. Затворена е и автомагистралата в района на Кючюкчекмедже.

На приземния етаж на сградата са се намирали ресторант и кафене, но те са били затворени, защото е неделя. Ако бяха отворени, жертвите щяха да бъдат десетки, коментира домоуправителят на блока.

По думите на валията на Истанбул Давут Гюл сградата е била построена през 1988 година. Той посочи, че е разпоредено разследване на инцидента, което се води от републиканската прокуратура. Засега не се съобщава причината за срутването на сградата.

Министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мехмет Йозхасеки съобщи, че в сградата е бил построен неправомерно допълнителен етаж, съобщи Си Ен Ен Тюрк.

Екипи на правителствената служба за действия при катастрофи и природни бедствия, линейки, пожарникари са на мястото на инцидента и продължават спасителните действия. Предполага се, че под развалините може да има затрупани още хора.

Кючюкчекмедже, район с около 500 000 население силно пострада от земетресението през 1999 г., което отне живота на над 40 000 души.

И досега има доста сгради, построени преди земетресението, като някои от тях са укрепени, но други не.

Според турските сеизмолози районът Кючюкчекмедже е в близост до Североанадолския разлом, който минава през Марморно море, и е сред най-рисковите земетръсни региони в европейската част на Истанбул. Съседният на Кючюкчекмедже район Авджълар също е особено рисков.

Енгин Кечели, председател на асоциацията на строителните предприемачи, заяви пред Си Ен Ен Тюрк, че се забавя укрепването на сградите срещу земетръс в рамките на т.н. трансформация на градската среда.