Българин и още двама души бяха задържани в Париж, след като оставили в подножието на Айфеловата кула пет празни ковчега с надпис "Френски войници, загинали в Украйна", съобщава в. "Либерасион".

Хора, работещи на знаковия туристически обект във френската столица, забелязали вчера сутринта дървените ковчези, които се оказали пълни с гипс.

Във връзка със случая са задържани по обвинения в "предумишлено насилие" трима души - българин, украинец и германец, съобщи парижката прокуратура. Тя е започнала разследване за евентуална чуждестранна намеса, добавя БТА.

В. "Фигаро", пише, че българинът е шофьор на микробуса, който докарал украинеца и германеца, както и ковчезите, в Париж вчера. Мъжът твърди, че е пристигнал предния ден от България и че е получил 40 евро за курса.

Другите двама души били задържани, докато се качвали на автобус за германската столица Берлин.

В последно време се увеличават предупрежденията за руска намеса в Европа, включително в избори. Тази година се разпространяват и фалшиви твърдения за присъствие на френски войски в Украйна - нещо, което Париж отрече.

Иначе дипломати заявиха по-рано тази седмица, че Франция може да изпрати скоро в Украйна военни инструктори.

В началото на миналия месец френският президент Еманюел Макрон повтори идеята си от февруари за евентуално разполагане на западни войски в Украйна, ако Русия постигне пробив на фронта и Киев поиска да бъдат изпратени военни.