Министър Красимир Каракачанов откри Годишната конференция на началника на отбраната в София. Темата на форума тази година е "Предизвикателствата пред системата за отбрана на страната и използването на Въоръжените сили при развитие на военно-политическа криза".

Това значи да умеем да използваме пълноценно финансовите средства от данъкоплатците, като ги превръщаме в реални отбранителни способности. Това е и философията на управленската програма на правителството, заяви Каракачанов.

Той напомни, че според тази програма се работи по два основни приоритета - въоръжените сили - надежден гарант на сигурността на страната, и въвеждането на военно обучение в училище, разширяването на възможностите за доброволна военна служба, повишаване на капацитета на резерва.

Министърът напомни, че вече има утвърден национален план за повишаване на разходите за отбрана до 2 процента от БВП до 2024 година. Този план съдържа две предложения, засягащи изпълнението на ангажиментите, както по линия на НАТО, така и по линия на Постоянното структурирано сътрудничество на ЕС.
Каракачанов напомни, че се цели също 20 процента от бюджета за отбрана да се използват за ново и оперативносъвместимо въоръжение и техника.

Всичко това е насочено към изпълнението на нашата основна цел - България да бъде силен, активен, надежден и уважаван член на НАТО и ЕС. За да бъде това факт, ние трябва да продължим да работим за изграждането и укрепването както на националния, така и на съюзния отбранителен и възпиращ потенциал.

Предстои да работим по намирането на най-ефективно и работещо решение за въвеждането на доброволна военна подготовка за защита на Отечеството, която трябва да надгражда професионалната ни армия, която е гръбнакът на отбраната ни, като осигурява допълнително подготвени млади хора, готови да изберат военната професия, заяви Каракачанов.

Темата засяга всички страни членки на алианса, проблемът с недокомплекта не е проблем само на българските въоръжени сили, посочи още министърът. Според него все още не достигат 5 500 души в армията. По думите му обаче съюзниците ни мислят по тази тема много по-смело и без предразсъдъци.

"Мисля че ние няма какво да крием, напротив - трябва да сме открити пред медиите, трябва да излезем откровено с нашите проблеми, и, поставяйки ги, на обществото да е ясно, че ние не сме поредната държавна структура, която плаче за нещо или иска само пари, ние искаме тези пари, искаме тези възможности, за да осигурим сигурността на България, да осигурим на хората да живеят спокойно, на бизнеса да работи нормално, да създадем гаранция, образ на сериозен партньор. Защото всички ние знаем, че някои от нашите партньори в дадени моменти гледат на нас като на хора, които малко или много имитират дейност, а не толкова като хора, които реално са се заели да изпълняват своите ангажименти като съюзници по линия на НАТО, а и сега на ЕС", заяви Каракачанов, според когото е необходим откровен диалог по тези теми.

Предизвикателствата по източната и южната граница на НАТО и ЕС поставят страната ни в нова ситуация. Конкретно променената стратегическа среда поставя още по-високи изисквания към отбранителните ни способности. От нас се изискват се решителност и стратегическо лидерство. Това разбиране очаквам да видя във вашата работа на конференцията, каза Каракачанов пред представителите на висшето военно ръководство и на специалните служби.