Това съобщи пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Още на 3 януари българското правителство прие националния план за увеличаване на разходите до два процента от БВП, поясни той. По неговите думи се предвижда всяка година разходите да бъдат повишавани до постигането на тази цел.

НАТО: България е увеличила разходите си за отбрана

Средствата за отбрана не са само заради поетия ангажимент, а са необходими за модернизация на нашите въоръжени сили. Разглеждам този въпрос не само като формален ангажимент, а като възможност с тези средства през следващите години да модернизираме Българската армия, да реализираме проектите за трите вида въоръжени сили и да повишим техните способности. Това е необходимост за нас, а не само ангажимент към НАТО, коментира Каракачанов.

За разлика от много други европейски държави, в България има разбиране по тази тема. Българският народ много добре осъзнава, че в региона, в който живеем, предизвикателствата, за да не кажа заплахите, са много сериозни, за да правим излишни спорове дали трябва да отделяме необходимите средства за отбрана, посочи Каракачанов. Големият въпрос е как отделяните средства за отбрана да бъдат изразходвани правилно, целенасочено, за да придобиваме максимално нова и модерна техника, и да подобрим максимално способностите на нашите въоръжени сили, допълни той.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов се срещна в централата на НАТО с министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис.
По време на разговорите бяха обсъдени актуални въпроси на двустранните отношения.

Двете страни заявиха заинтересованост от съществено разширяване и задълбочаване на сътрудничеството по широк кръг от теми, включително и за реализацията на проектите за модернизация на Българската армия.

Секретарят по отбраната на САЩ с благодарност прие отправената му покана за посещение в България.

Министър Каракачанов и министър Матис размениха мнения относно процесите на засилване на европейската отбрана в рамките на ЕС и взаимодействието НАТО – ЕС.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще се присъедини към българската делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов, която ще участва в Мюнхенската конференция по сигурността утре - 16 февруари.