Командващият обединените въоръжени сили на Алианса в Европа адмирал Джеймс Ставридис е дал разпореждания на екипажите на корабите на НАТО в Средиземно море, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Корабите ще осъществяват мониторинг, ще събират информация и при необходимост ще задържат корабите, заподозрени в нелегален превоз на оръжие или наемници.

Посланиците заседават от петък, за да обмислят какви действия да предприеме НАТО след одобрената от Съвета за сигурност на ООН резолюция за Либия, която удължи срока на оръжейното ембарго и позволи установяването на забранена за полети зона.
Оперативните планове за налагане на оръжейното ембарго чрез бойни кораби бяха одобрени в неделя, а днес страните от НАТО се споразумяха да ги въведат в изпълнение, казал дипломат пред ДПА, цитиран от БТА.

Генералният секретар на НАТО допълни, че е приключило планирането за оказване на помощ за гарантиране на налагането на забранената за полети зона над Либия.
Днес са били утвърдени оперативни планове за патрулиране в забранената за полети зона, които трябва да бъдат одобрени от правителствата на страните членки, каза дипломат пред ДПС. Не е бил постигнат обаче консенсус за изпълнението им.
В момента зоната се осигурява от международна коалиция начело с Франция, Великобритания и САЩ.

Вчера Италия поиска командването на операцията да бъде прехвърлено на НАТО, но Франция заяви, че е против подобна стъпка, тъй като тя ще предизвика негативни настроения в арабския свят.

Американският президент Барак Обама обяви, че Вашингтон ще се оттегли от контрола върху операциите срещу силите на Кадафи в рамките на броени дни, като се очаква координиращата роля да премине в ръцете на НАТО.
Франция и САЩ са стигнали до съгласие как да се използва командната структура на НАТО за подкрепа на коалицята в Либия, предаде Ройтерс, като цитира съобщение на канцеларията на президента Никола Саркози, в което обаче няма повече подробности.

Германия обаче обяви, че се изтегля от операциите на НАТО в Средиземно море.

Операцията на западната коалиция в Либия трябва да се осъществява под контрола на ООН, заяви сутринта турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Той каза, че Турция никога няма да бъде страна, която насочва оръжие срещу либийския народ.
Турция е единствената мюсюлманска страна членка на НАТО.

Испанският парламент одобри с почти пълно мнозинство решението на премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро да се включи в коалицията, която налага забранената за полети зона над Либия, предаде Асошиейтед прес.

Военната интервенция в Либия може да бъде прекратена всеки момент. Достатъчно е режимът в Триполи да изпълни стриктно и изцяло резолюциите на Съвета за сигурност, да се съгласи наистина да прекрати огъня и да изтегли войските си от районите, в които са навлезли, заяви днес външният министър на Франция Ален Жупе, цитиран от Франс прес.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев, който се срещна днес в резиденцията си в Горки край Москва с американския министър на отбраната Робърт Гейтс, пък изрази загриженост за това как се изпълнява резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС. Той е притеснен от възможността за жертви сред гражданското население поради неизбирателно използване на силите на авиацията. Медведев потвърди готовността на Русия за посредническа мисия за мирно уреждане на конфликта в Либия.

Междувременно руският премиер Владимир Путин заяви днес в Любляна, че той и Медведев имат много близки оценки за ситуацията в Либия. Това стана, след като вчера президентът заяви, че изказването на премиера, че военната атака прилича на кръстоносен подох, е недопустимо.
"Що се отнася до единните или неединните възгледи на руското ръководство за събитията в Либия, у нас президентът ръководи външната политика и там не може да има раздвоение. Ако ви интересува различават ли се нашите оценки с г-н Медведев, уверявам ви, че се разбираме", подчерта днес Путин.
По-рано неговият говорител заяви, че той е изразил лична позиция.

Румъния ще участва в налагането от НАТО на оръжейно ембарго срещу Либия с една фрегата в Средиземно море, съобщи, че президентът Траян Бъсеску.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че България е готова да участва с фрегатата "Дръзки".

Последна актуализация в 21,40 ч.