В изказване пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието Ердоган каза днес, че Турция никога няма да бъде страна, която насочва оръжие срещу либийския народ. Това съобщиха ИТАР-ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Ердоган изключи възможността за турско участие в бойна мисия в разкъсваната от конфликт страна, съобщава и АФП, която се позова "Фокус". „Виждали сме в миналото, че подобни операции не са полезни, и, напротив, увеличават загубите на човешки живот, превръщат се в окупация и сериозно вредят на единството на страните”, заяви в своя реч премиерът Реджеп Тайип Ердоган.

Либийската операция трябва да се осъществява под егидата на ООН,  посочи
турският външен министър Ахмет Давутоглу.

Давутголу, като изтъкна, че операция под егидата на ООН оставя възможност на отделните страни да изберат дали да участват или не. Има законова рамка, начертана от ООН. Всяка операция на НАТО извън тази рамка би била нелегитимна, е посочил Давутоглу в предаване снощи по телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Давутоглу също е подчертал, че Турция никога няма да насочи оръжие срещу либийските си братя.

Отговорните представители на НАТО се очаква да подновят разговорите по въпроса за евентуална операция на НАТО в Либия, след като не успяха да постигнат споразумение в понеделник, посочва Ройтерс.
Трябва да се реши дали Алиансът да застане начело на операцията по изпълнението на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за налагане на забранена за полети зона.
Италия отново призова днес военните операции срещу Либия да преминат под съвместното командване на НАТО, с което изтъкна увеличаващите се различия в коалицията срещу Кадафи.