Това е първи случай, когато Медведев и Путин се противопоставят толкова открито един на друг година преди руските президентски избори, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.
"Недопустимо е да се използват термини, които водят до сблъсък на цивилизациите, изрази като "кръстоносен поход" и тем подобни. Това е неприемливо. Иначе нещата може да завършат още по-зле, отколкото сегашната ситуация. Всеки трябва да помни това", заяви Медведев, цитиран от руските агенции.

"Трябва да сме изключително предпазливи при изказванията за Либия. Смятам, че резолюцията (на ООН) отразява нашето тълкуване на ставащото в Либия, но не напълно. Ето защо ние не упражнихме правото си на вето", заяви Медведев.

По-рано днес руският премиер Владимир Путин осъди резолюция 1973 на ООН, която разрешава употреба на сила в защита на цивилните в Либия, като "непълноценна" и я оприличи на "средновековен призив към кръстоносен поход".

Пръв самият Муамар Кадафи използва сравнението с кръстоносните походи. Часове след началото на военната операция на коалицията либийският лидер заяви, че ще въоръжи либийския народ, за да защити Либия от "агресията на колониалистите кръстоносци".