Италия позволи да бъдат използвани 7 нейни военни бази.
Италианският външен министър Франко Фратини отправи ултиматума, след като Турция блокира усилията на НАТО да одобри военна стратегия, която да позволи участието на пакта в операцията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
В неделя шест италиански самолета "Торнадо" участваха в операцията в небето над Либия.

Шестте изтребителя Ф-16, които Норвегия изпрати в Средиземно море за участие във военната операция в Либия, ще започнат мисията си, едва когато бъде изяснен въпросът за командването на операцията, заяви норвежката министърка на отбраната Грете Фарему, цитирана от Франс прес.

САЩ очакват, че до дни ще предадат водещата роля в операцията в Либия на други страни, каза американският президент Барак Обама в Сантяго, цитиран от Ройтерс.
САЩ скоро ще намалят участието си в операциите на коалицията, заяви по-рано американският военен министър Робърт Гейтс в интервю за Интерфакс.
По-рано той каза, че САЩ очакват "до дни да предадат ръководството на военната операция на коалиция, оглавявана от Франция и Великобритания, или от НАТО". По думите му, президентът Барак Обама "силно настоявал" за ограничаване на ролята на САЩ.

Командването на операциите ще бъде прехвърлено от САЩ на НАТО, заяви британският премиер Дейвид Камерън в британския парламент, предаде Ройтерс. 
По думите му, коалиционните сили до голяма степен са неутрализирали либийската противовъздушна отбрана.

Посланиците на НАТО се събират, за да се опитат да разрешат разногласията за евентуалното участие на алианса в кампанията срещу либийския лидер.
След седмици дебати посланиците одобриха вчера план как да гарантират спазването на оръжейното ембарго срещу Либия, но трябва да се споразумеят дали да го приложат или преди това да завършат плановете за ролята на алианса в забранената за полети зона.

Франция, която започна първа въздушните удари, се противопостави на участието на НАТО. Според дипломати, Франция се противопоставя, тъй като репутацията на алианса в арабския свят е била накърнена от войната в Афганистан и заради доминиращата роля на САЩ. Френски специалисти в областта на отбраната смятат, че ако НАТО се намеси в операцията, подкрепата от Арабската лига за интервенцията ще стане невъзможна.
Вчера генералния секретар на Арабската лига Амр Муса каза, че е загрижен от
предприетите от западните сили действия против Либия. Днес обаче се оказа, че думите му не били цитирани правилно и той зачита резолюцията на ООН.

ЕС е готов да осигури безопасността на хуманитарна операция в Либия с военни средства, стига ООН да поиска, стана ясно от декларация на срещата на външните министри на ЕС, прочетена от върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън.

Либийската телевизия съобщи, че тази вечер отново има въздушни удари по Триполи. Според британската телевизия Скай нюз целта е резиденцията на Кадафи, предаде ИТАР-ТАСС.
Либийски правителствен говорител каза, че има много убити след удар на Запада по няколко пристанища и летището на Сирт, предаде Ройтерс. Международната коалиция е бомбардирала град Себха, на 750 км южно от Триполи, контролиран от племето на Кадафи, цитира говорителя Франс прес.
Мисрата била "освободена" от бунтовниците.

Един от синовете на Кадафи - Хамис, е починал от раните си в болница в Триполи, съобщиха опозиционни сайтове и арабски медии, цитирани от ДПА. Либийските власти отрекоха.

Бойни части на Кадафи подлагат на тежък обстрел западния либийски град Зинтан, принуждавайки жителите му да бягат, съобщиха двама очевидци, цитирани от Ройтерс.

Най-малко 40 души са загинали, а над 300 са били ранени от силите на Кадафи в Мисрата, съобщиха по-рано от бунтовническите сили и медицински източник в града, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Последна актуализация в 00,05 ч.