Инженери успяха да изправят плавателния съд край италианския остров Джилио, където потъна преди близо две години.

Дългият 300 метра и тежащ 114 000 тона плавателен съд бе полегнал на една страна след корабокрушението, което отне живота на 32 души на 13-и януари 2012 г. 

Малко след 04.00 часа местно време на остров Джилио прозвуча сирена и началникът на италианската служба за гражданска защита Франко Габриели заяви, че корабът вече е във вертикално положение и че операцията по изправянето му е приключила. 

Уникалната спасителна операция по изправянето на кораба започна вчера и се осъществи с помощта на 36 гигантски въжета и баласт от резервоари с вода, високи колкото 11-етажни сгради.

Акцията отне 19 часа и бе извършена на два етапа. Първо корабът бе издърпан с помощта на стоманените въжета, след което двата резервоара, прикачени към откритата му страна и служещи като противотежести бяха напълнени с вода и корабът бе поставен в изправена позиция.

Служители казаха, че няма признаци за замърсяване на водите около кораба в резултат на операцията. 

Вижте снимки от операцията по изправянето на круизния кораб

До този момент операцията струва 600 милиона евро, а според застрахователите сметката ще набъбне до милиард и сто милиона.

Изваждането от водата ще стане най-рано пролетта идната година. След това корпусът на "Коста Конкордия" ще бъде продаден за скрап.