„В 15:52 (местно време – бел. ред.) кралят почина мирно в болница Сирирадж в Банкок“, се казва в официалното изявление от двореца, цитирано от световните агенции.

Пред здравното заведение са се събрали стотици симпатизанти на краля, който през по-голямата част от последното десетилетие бе лекуван от редица болести. Въпреки че лекарите направиха всичко по силите си, състоянието на краля така и не се подобри, допълва дворецът.

Вижте снимки>>>

Министър-председателят на Тайланд ген. Прают Чан-оча обяви едногодишен траур. 
През следващите 30 дни обществените сгради ще бъдат с наполовина спуснати знамена, държавните служители са призовани да ходят облечени в черно цяла година, а хората - да не организират никакви тържества през следващия месец, предаде ДПА.

Министър-председателят заяви, че смъртта на Пумипон е най-голямата загуба, която Тайланд е претърпявал от кончината на неговия брат, крал Рама Осми, през 1946 година.

Крал Пумипон Адулядет се възкачи на трона на Тайланд на 9 юни 1946 г. Той бе обединяващото звено в политически разделената страна в продължение на седем десетилетия.

Премиерът каза, че Пумипон е избрал своя наследник още през 2002 г. и че правителството ще информира парламента за неговия избор, предаде Ройтерс. Той не назова по име наследника, но най-вероятно става дума за 64-годишния син на покойния крал, принц Маха Ваджиралонгкорн. Ройтерс допълва, че коронация може би няма да има до края на траурния период.